Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ipoteză: Saakașvili o va ajuta pe Maia Sandu în lupta pentru preşedinţie

© RIA Novosti / Илья ПиталевМихаил Саакашвили
Михаил Саакашвили - Sputnik Moldova
Abonare
Formal, demisia guvernatorului regiunii Odessa Mihail Saakașvili a fost condiţionată de incapacitatea autorităților ucrainene de a lupta cu corupția. Cu toate acestea, unii analiști tind să creadă că momentul plecării sale din funcția de șef al regiunii nu a coincis întâmplător cu ultima săptămână de campanie electorală din Moldova.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Ceva mai mult de an de zile a rezistat Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa. Fostul președinte al Georgiei a preluat acest post în mai 2015. El a primit pașaport ucrainean, iar din acest motiv i-a fost retrasă cetățenia Georgiei.

Saakașvili a demisionat luni din funcţia de guvernator al regiunii Odessa, una dintre cele mai bogate regiuni ale Ucrainaei, formal, din cauza că a obosit să lupte cu corupția. Potrivit acestuia, în Ucraina înflorește în continuare corupția și "se fură ca în codru”, chiar dacă clasa politică s-a schimbat.

Губернатор Одесской области Михаил Саакашвили - Sputnik Moldova
Saakașvili a demisionat din funcția de guvernator al regiunii Odessa

Cu toate acestea, unii analiști moldoveni tind să creadă că momentul plecării sale din funcția de conducător al regiunii nu este întâmplător și coincide cu ultima săptămână de campanie electorală din Moldova.

Ei presupun că Saakașvili ar vrea s-o ajute pe Maia Sandu să devină prima în aceată ultimă etapă a cursei pentru prezidenţiale.

La timpul său, Mihail Saakașvili a fost în relații foarte apropiate cu liberal-democrații. În anul 2013 s-a distrat împreună cu Filat, condamnat acum pentru acte de corupție, și cu Leancă s într-un club de noapte din capitală, la o întrunire de partid a aripii tinere a PLDM.

Iese la iveală asul din mâneca lui Filat: ce s-ar putea întâmpla după turul doi>>

Saakașvili a părăsit Georgia imediat după venirea în funcție a noului președinte al țării, Ghiorghi Margvelașvili, în noiembrie 2013. Acesta figurează în mai multe cauze penale intentate de Procuratura Generală a Georgiei, fiind învinuit de cheltuirea a peste 5 milioane de dolari din bugetul de stat pentru necesități personale.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon, cu 10% mai mult decât Maia Sandu în cel mai recent sondaj

Ulterior, Saakașvili a fost dat în căutare internă, însă, după ce a părăsit Georgia, la sugestia diplomației SUA, a fost invitat în 2015 în Ucraina, unde și-a început cariera în calitate de consilier al președintelui Petro Poroșenko. Ulterior, acesta a fost numit guvernator al regiunii Odessa.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova sunt marcate de lozincile războiului geopolitic. La această etapă, candidatul forțelor proeuropene Maia Sandu pierde ușor în fața lui Igor Dodon, care se bucură de sprijin în rândul populației. Acest lucru este conștientizat de staff-ul lui Sandu. Este o sarcină destul de grea să schimbi preferințele cetățenilor pe ultima sută de metri. Iată de ce, experții moldoveni sunt de părere că staff-ul Maiei Sandu și mentorii săi mizează pe experiența lui Saakașvili.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0