Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, sufocată de deșeurile medicale

© Sputnik / Сергей Венявский / Accesați arhiva multimediaЭкспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО
Экспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО - Sputnik Moldova
Abonare
Academia de Științe încearcă să soluţioneze problema prelucrării consumabilelor şi dispozitivelor medicale de unică folosinţă, într-un mod cât mai sigur pentru populaţie.

CHIȘINĂU, 20 ian — Sputnik. Trei tone de deşeuri medicale pe zi, adică până la o mie de tone anual, sunt aruncate la Chișinău, au comunicat pentru Sputnik surse de la întreprinderea chimică experimentală a Academiei de Științe "IZOMER".

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Savanți din RM și FR: ”reforma” Academiei de Ştiinţe este o greșeală

Potrivit specialiștilor, în Moldova sunt utilizate zilnic 120 de milioane de seringi și șase milioane de sisteme pentru perfuzii. La moment, 2 la sută dintre instituțiile medicale aruncă la gunoiștile comune seringile folosite, o bună parte dintre acestea fiind potențiale surse de infecție cu diverse boli. Doar 8% dintre instituțiile medicale expediază seringile la uzinele pentru prelucrarea masei plastice, iar 90% distrug aceste materiale de unică folosinţă în cuptoare pentru deșeuri, poluând atmosfera.

Savanții care lucrează asupra soluţionării problemei acestor resturi rezultate în activitatea medicală au început implementarea primului proiect din istoria țării de utilizare a respectivului tip de deșeuri. În timpul apropiat va fi dat în exploatare un nou sistem de sterilizare a deșeurilor medicinale, STERISHRED 250, care este elaborat de o echipă de specialiști în frunte cu Președintele Academiei de Științe, savantul-chimist Gheorghe Duca.

Anterior, Sputnik, citând declarațiile mai multor savanți, a relatat despre intenția unor politicieni de la noi de a lichida Academia de Științe a Moldovei şi a transmite patrimoniul acesteia altor instituții.

Fluxul de știri
0