Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Numărătoare încheiată: CEC a prelucrat 100% din procesele verbale

© Sputnik / Miroslav RotariРуссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии
Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a recepționat 100% din procesele verbale de la toate secțiile de votare, care au fost deschise în țară și peste hotare în primul tur al alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală a prelucrat 100% din buletinele de vot. Datele CEC arată că pretendenții la funcția de Președinte al Republicii Moldova au acumulat următoarele rezultate:

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Moldova îşi alege preşedintele. Totul despre scrutinul din 30 octombrie

Mihai Ghimpu — 1,8%
Iurie Leancă — 3,11%
Dumitru Ciubașenco — 6,03%
Maia Sandu — 38,71%
Igor Dodon — 47,98%
Silvia Radu — 0,37%
Maia Laguta — 0,76%
Ana Guțu — 0,17%

Valeriu Ghilețchi — 1,08%

Potrivit datelor CEC, nimeni dintre candidați nu a reușit să obțină victoria din primul tur al alegerilor, astfel că în turul doi va avea loc o confruntare între primii doi candidați care au obţinut cele mai mari rezultate — Igor Dodon (47,98%) și Maia Sandu (38,71%). Turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte al țării va avea loc la data de 13 noiembrie 2016.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Dodon sau Sandu; alege-ți președintele pe Sputnik

La 30 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Pentru scrutinul prezidențial au fost deschise 1981 de secții de votare, 100 dinte acestea fiind instituite peste hotare. La secțiile deschise peste hotar pot vota și cetățenii cu drept de vot care se află temporar pe teritoriul unei țări străine sau într-o călătorie în ziua alegerilor prezidențiale.

La scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 au participat 1,433 mii de cetățeni, ceea ce constituie 48,96 % din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, alegerile fiind declarate astfel valabile.

Procentul acumulat de candidaţi
Procentul acumulat de candidaţi - Sputnik Moldova
Procentul acumulat de candidaţi

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0