Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova îşi alege preşedintele. Totul despre scrutinul din 30 octombrie

© REUTERS / Gleb GaranichВыборы в Молдавии
Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Peste trei milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urnele de vot pentru a alege noul şef al statului. La fotoliul prezidenţial pretind în total nouă candidaţi.

CHIŞINĂU, 30 octombrie — Sputnik. Cetăţenii moldoveni cu drept de vot îşi aleg duminică preşedintele ţării. Procesul de votare se va desfăşura într-o singură zi, de la ora 7:00 și până la ora 21:00.

La 30 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Câţi observatori vor sta cu ochii pe alegerile din Moldova

Pot participa la scrutin persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor prezidențiale. În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrişi peste trei milioane de oameni, dintre care aproximativ 390.000 fără reședință sau care locuiesc în partea stângă a Nistrului.

Pentru scrutinul prezidenţial au fost deschise 1981 de secţii de votare, 100 dinte acestea fiind instituite peste hotare. La secţiile deschise peste hotar pot vota şi cetățenii cu drept de vot care se află temporar pe teritoriul unei țări străine sau într-o călătorie în ziua alegerilor prezidențiale.

Alegătorii trebuie să se prezinte la secția de votare cu buletinul de identitate valabil și fișa de însoțire în care se aplică ștampila „votat" și data desfășurării scrutinului

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați în ziua alegerilor prezidențiale din 30 octombrie peste hotarele țării, pot vota, potrivit deciziei CEC, în baza pașaportului cu termenul de valabilitate expirat, dar care conține cod numeric personal.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum vor vota alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, pentru alegerile pre de astăzi au fost tipărite în total 3.132.427 de buletine de vot. Din totalul acestora, 2.379.883 (76 la sută) de buletine sunt în limba de stat, iar 751.344 (24 la sută) — în limba rusă

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, ora 23.00, la Tipografia Centrală a avut loc lichidarea matriţelor utilizate la confecţionarea buletinelor de vot şi nimicirea buletinelor rebut.

Scrutinul de duminică va fi monitorizat de 3202 persoane, acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 106 persoane în calitate de observatori naţionali, care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat în calitate de observatori internaţionali 562 persoane din partea a 52 instituții internaţionale.

În ziua scrutinului prezidenţial, ordinea publică la secţiile de votare va fi asigurată de aproximativ patru mii de angajaţi ai poliţiei.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premiere în câteva secţii de votare la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie

La fotoliul prezidenţial pretind nouă persoane. Iniţial, în cursa electorală au fost înregistraţi 12 concurenţi. Ulterior, din cursă a fost exclus candidatul "Partidului Șor" Inna Popenco, iar liderul partidului "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, și-a retras candidatura.

Cu câteva zile înainte de scrutin, s-a retras din cursă şi şeful democraţilor Marian Lupu, însă acesta va figura în buletinul de vot cu numărul unu, dar în dreptul lui va fi aplicată ştampila cu menţiunea "retras".

Cei nouă concurenţi electorali figurează în buletinul de vot după cum urmează: Mihai Ghimpu, şeful Partidului Liberal; Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova; Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru; candidatul unic al opoziţiei, Maia Sandu, şeful Partidului Acțiune și Solidaritate; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova şi candidaţii independenţi Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0