Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegerile prezidenţiale pot fi considerate valabile. Detalii prezentate de CEC

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova pot fi considerate valabile. La scrutin s-au prezentat 35 la sută dintre alegători. Secțiile de votare și-au început activitatea la ora 7 dimineața, fără a fi înregistrate incidente.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Potrivit ultimilor date prezentate de CEC, alegerile prezidențiale din Moldova pot fi considerate valabile, fiind depășit pragul minim de prezență la vot. Astfel, din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, până la ora 14:45 și-au exercitat dreptul la vot peste un milion de cetățeni, ceea ce constituie o rată de participare de peste 35 la sută din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile în cifre: cât cheltuieşte Moldova pentru scrutin

Iată profilul alegătorilor care au votat deja în Republica Moldova:

• 8,56 % au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

• 22,95 % — 26-40 de ani,

• 26,07 % — 41-55 de ani,

• 33,27 % — 56-70 de ani și 9,15% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Potrivit CEC, se atestă o creștere a activismului din partea femeilor, care la această oră s-au prezentat la urne în proporție de 52,31%.

Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri prezidenţiale: cum au votat moldovenii în această dimineaţă

La 30 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Pentru scrutinul prezidenţial au fost deschise 1981 de secţii de votare, 100 dinte acestea fiind instituite peste hotare.

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, pentru alegerile pre de astăzi au fost tipărite în total 3.132.427 de buletine de vot. Din totalul acestora, 2.379.883 (76 la sută) de buletine sunt în limba de stat, iar 751.344 (24 la sută) — în limba rusă

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0