Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, generoasă la decorat străinii cu „Ordinul Republicii”

© Photo : www.presedinte.md”Орден республики” Тимофти вручал президенту Беларусии Александру Лукашенко
”Орден республики” Тимофти вручал президенту Беларусии Александру Лукашенко - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik a recapitulat cine a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către președintele RM, Nicolae Timofti, în perioada mandatului acestuia.

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Au rămas zile numărate până la expirarea mandatului președintelui Nicolae Timofti. Rar cine își amintește de declarațiile răsunătoare sau pașii îndrăzneți ai șefului statului. În schimb toată lumea știe că președintelui RM îi place să împartă decorații. În 2012 a înscris un record personal, înmânând 312 distincţii de stat în 24 de ore, dintre care 227 erau „Ordinul Republicii". Apropo, acesta a fost primul caz în care printr-un singur decret președintele a decernat atâtea distincţii „Ordinul Republicii", care este cea mai înaltă decorație de stat și care, ca valoare, poate fi comparată cu medalia „Erou al URSS" de pe vremuri. În Moldova, o altă distincție mai importantă și mai prestigioasă decât „Ordinul Republicii", pur și simplu, nu există!

Ordin pentru „Tătucul"

Zilele acestea, Timofti a semnat decretul privind decorarea președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, cu „Ordinul Republicii".

© Photo : www.presedinte.mdNicolae Timofti l-a decorat pe Aleksandr Lukașenko cu ”Ordinul Republicii”
Nicolae Timofti l-a decorat pe Aleksandr Lukașenko cu ”Ordinul Republicii” - Sputnik Moldova
Nicolae Timofti l-a decorat pe Aleksandr Lukașenko cu ”Ordinul Republicii”

Ordinul a fost conferit președintelui Republicii Belarus „pentru merite deosebite în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie, bună înțelegere și colaborare pe diferite dimensiuni dintre Republica Belarus și Republica Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre în situații economice dificile", se spune în comunicatul administrației președintelui.

În comunicatul de presă emis de aparatul președintelui se menționează că ordinul suprem al ţării a fost decernat în semn de profundă recunoștință pentru contribuția la declararea Republicii Moldova ca stat suveran, independent și democratic, pentru realizări remarcabile în construirea unei societăți unite și armonioase și pentru activitatea fructuoasă în vederea creșterii prestigiului țării pe arena internațională.

Pentru merite deosebite întru binele Patriei și omenirii

© Photo : www.presedinte.mdNicolae Timofti îl decorează pe Petro Poroșenko cu ”Ordinul Republicii”
Nicolae Timofti îl decorează pe Petro Poroșenko cu ”Ordinul Republicii” - Sputnik Moldova
Nicolae Timofti îl decorează pe Petro Poroșenko cu ”Ordinul Republicii”

Conform Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la decorațiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii" reprezintă cea mai înaltă decorație și se decernează pentru merite deosebite în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și omenirii.

Președintele Republicii a înmânat„Ordinul Republicii":

— cancelarului Germaniei Angela Merkel

— președintelui României Klaus Iohannis

— președintelui Ucrainei Petro Poroșenko

— președintelui Poloniei Bronislav Komarovski

— președintelui Republicii Belarus Aleksandr Lukașenko

— patriarhului Bisericii Ortodoxe din Constantinopol Bartolomeu.

© Sputnik / Ю. Каверин / Accesați arhiva multimediaPatriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului - Sputnik Moldova
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului

Politologul Anatol Țăranu a menționat pentru Sputnik că președintele Timofti este deseori criticat pentru că a evitat să participe la viața politică a țării.

Potrivit expertului, rolul lui Timofti pare neînsemnat doar la prima vedere.

În realitate, președintele a avut rolul său. Să ne amintim de conduita sa la summit-urile CSI. Totodată, președintele s-a manifestat destul de activ și în anumite episoade ale politicii interne. Este suficient să menționăm episodul înaintării candidaturii pentru postul de premier al RM. Țăranu a spus că nu crede că mandatul de președinte al Lui Timofti se reduce doar la înmânarea decorațiilor, însă își dă seama foarte bine că oamenilor anume acest lucru le-a rămas în memorie.

Ce reprezintă acest ordin

© Photo : www.publika.mdOrdinul Republicii
Ordinul Republicii - Sputnik Moldova
Ordinul Republicii

„Ordinul Republicii" se confecționează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri formată din fascicule de raze divergente.

Între razele principale sunt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalț de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm. Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecționat din alpaca, poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din șase steme ale Republicii Moldova, acestea având înălțimea de 18 mm și lățimea de 14 mm, opt stele cu opt raze cu diametrul de 15 mm, și șaisprezece ramuri de laur cu lungimea de 16 mm și lățimea de 8 mm. Stemele, stelele și ramurile de laur sunt în relief. Ele alternează și se prind cu inele.

Cum se poartă și cum se păstrează

© Photo : www.presedinte.mdNicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul Republicii" președintelui Poloniei Bronislav Komarovski
Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul Republicii  președintelui Poloniei Bronislav Komarovski - Sputnik Moldova
Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul Republicii" președintelui Poloniei Bronislav Komarovski

Conform legii, persoanele distinse cu decorații de stat trebuie să le păstreze cu grijă. Fiecare caz de decorare cu un ordin, cu o medalie, sau de conferire a unui titlu onorific se înscrie în fișa de personală a celui decorat.

Cavalerii ordinului au dreptul să utilizeze simbolistica acestei decorații în calitate de element aplicat pe ștampila personală, pe cartea de vizită. De regulă, duplicate ale decorațiilor de stat nu se eliberează. Acestea pot fi eliberate doar ca excepție, la decizia președintelui Republicii Moldova, în cazul în care ordinul a fost pierdut în urma unei calamități naturale sau în alte circumstanțe în care a fost imposibilă prevenirea pierderii. Ordinile, medaliile, adeverințele și insignele care au aparținut persoanelor decedate rămân în patrimoniul familiilor acestora.

© Photo : www.presedinte.mdNicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii” - Sputnik Moldova
Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
Fluxul de știri
0