Autorul textului asumat de premierul Dacian Cioloș începe cu un firesc "De ce?", dar care se transformă într-un nefiresc "proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie". Pe scurt, dl. Cioloș expune teza unei guvernări-parteneriat cu cetățenii, "altfel, cu onestitate, corectitudine, integritate", deci în antiteză cu "unele partide", care nu par să fi mers pe această cale".
Autoanaliza, "acest an de guvernare excepțională, independentă politic", este susținută și de mărtusirea "acum am această experiență", iar concluzia devine logică: "Cred că schimbarea poate să continue". Cu alte cuvinte, avem guvern, avem proiect și pentru perioada după 11 decembrie, "ne-am aliat cu cetățenii", asta spre deosebire de "unele partide" care "trag de timp" pentru a scăpa de… "energiile descătușate de Colectiv"!
Independentul domn Cioloș conturează pericolul — "După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, care nu mai pot reprezenta viitorul." Alternativa este evident, el.
Reacția președintelui Iohannis este în același sens — "După 11 decembrie vom avea premier politic, adică premier popus de partide", dar, atenție, continuă președintele, "domnul Cioloș este independent fiindcă a fost popus de mine". Cu alte cuvinte, dacă dl. Cioloș va fi propus de partide, el va îndeplini criteriul cerut, de premier politic.
Decorul trebuie completat cu susținerea necondiționată a lui Cioloș de către USR și PNL, ONG-uri, ambasade, mai ales cele ale SUA, Marii Britanii și Franței. De altfel, finalul "Platformei" este, în acest sens, apoteotic: "Urmează vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeană este în criză. Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii"
În acest timp, PSD pare a compune mesajul de acceptare a unei victorii inutile în alegeri, care îi va aduce doritele sinecure parlamentare, păstrarea unor funcții bănoase prin ministere, regii și direcții, dar nu și guvernul. Premierul, indiferent de rezultat, va fi Dacian Cioloș, iar schimbarea, vorba premierului, poate continua. Alegerile din 2016 sunt un lux al democrației, ceea ce dl. Cioloș și susținătorii săi declară aproape textual prin "Platforma România 100".
Analizând sistemic situația, "Platforma" confirmă disfuncționalitățile majore ale democrației din România și deteriorarea gravă a sistemului politic, transformarea acestuia într-o butaforie a unui spectacol regizat din alte centre de comandă decât cele prevăzute constituțional.
În plus, dezinteresul populației pentru aceste aspecte se datorează neîncrederii foarte mari a populației în stat și în instituțiile sale, stare caracteristică unei decăderi grave la nivel general și individual — economic, cultural și moral.
Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.