Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Klaus Iohannis îi numește fanatici religioși pe milioane de români

© REUTERS / File photoKlaus Iohannis, preşedintele României
Klaus Iohannis, preşedintele României - Sputnik Moldova
Abonare
"Coaliţia pentru Familie de revizuire a Constituţiei din România" a colectat peste trei milioane de semnături pentru a revizui Legea fundamentală în aspectul definirii căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat. Iată care a fost reacția președintelui statului român, Klaus Iohannis.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a fost solicitat miercuri de preşedintelui Alianţei Evanghelice din România să-şi expună punctul de vedere cu privire la revizuirea Constituţiei în aspectul definirii căsătoriei. Şeful statului român a punctat că este greșit să mergem pe calea fanatismului religios, el declarându-se adept al toleranței și deschiderii, informează mediafax.ro.

Судебный молоток - Sputnik Moldova
CCR a amânat decizia privind căsătoriile gay și a stabilit un nou termen

"Nu am ce să-i răspund. În chestiunea revizuirii Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim. Însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred fiindcă eu provin dintr-o minoritate etnică şi religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi cu rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt", ia declarat Iohanis.

La 20 iulie, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, fără ca judecătorii să se pronunţe pe fondul problemei în privința definirii căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat.

Pentru ca inițiativa să fie adoptată de către Parlament, este nevoie de votul a două treimi dintre deputați, iar în cazul adoptării, va trebui supusă unui referendum național.

În Constituția Republicii Moldova există deja o asemenea prevedere, în care se stipulează că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Fluxul de știri
0