Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dacă vreți să știți cum arată în realitate “visul european”, veniți în România

Abonare
După ce a devenit membru al UE, România a pierdut mult mai mult decât a obținut. Constatarea a fost făcută în cadrul unei emisiuni produse în studioul Sputnik Moldova de către economistul roman, expertul în relații internaționale Bogdan Radu Herzog.

Bogdan Radu Herzog afirmă că, aderând la UE, România a obținut câteva locuri de muncă mai bine plătite, dar a pierdut mult mai mult. Potrivit lui, visul european arată altfel în realitate.

"Veniți în Moldova din dreapta Prutului și veți vedea cât de greu trăiesc oamenii de aici, deși România e țară integrată în UE'", susține expertul.

Mai mult, Bogdan Radu Herzog a menționat că și autoritățile de la București, la fel ca cele de la Chișinău, nu au o viziune proprie, ci se pliază pe agenda Bruxellesului și Washingtonului, ignorând interesul național.

Herzog subliniază că Republica Moldova ar face o greșeală imensă dacă ar deschide piața funciară pentru străini, luând exemplu României. Potrivit lui, liberalizarea pieței funciare pentru străini provoacă un șir de efecte negative.

Referindu-se la Fondul Monetar Internațional, Herzog declară că nu trebuie să ne punem prea mari speranțe în această instituție financiară, deoarece FMI nu este altceva decât un gropar al economiei oricărei țări în care este prezentă.

Întrebat dacă este posibilă unirea Republicii Moldova cu România, Herzog a opinat că, din moment ce Romania nu este capabilă să asigure un nivel de trai decent pentru o parte semnificativă a propriei populații, cu atât mai mult nu poate întreține din punct de vedere economic Republica Moldova.

Autor: Tatiana Cebotari 

Fluxul de știri
0