Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Businessman: liberul schimb afectează producătorii locali

© Sputnik / Alexey DanichevFabricación de leche
Fabricación de leche - Sputnik Moldova
Abonare
Viitorul președinte, atunci când va negocia cu organismele internaționale, trebuie să insiste pe faptul că noi nu putem să fim puși în aceleași condiții cu țările mari, pentru că avem o piață sensibilă. Declarația îi aparține lui Gheorghe Angheluță, director al unei întreprinderi de produse lactate din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Luni, în cadrul unor dezbateri pe teme de securitate economică națională organizate la Bălți, directorul unei importante întreprinderi de produse lactate din țară Gheorghe Angheluță, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care Republica Moldova își construiește parteneriatele externe.

Potrivit lui Angheluță, atunci când autoritățile noastre negociază cu organizațiile internaționale trebuie să țină cont că Moldova nu poate fi pusă în condiții egale cu statele mari, pentru că asta ar dezavantaja producătorii autohtoni.

Урожай зерна - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce s-a schimbat de la aplicarea Acordului de Liber Schimb RM-UE

”Viitorul președinte, atunci când va negocia cu UE sau cu OMC, trebuie să insiste pe faptul că noi nu putem fi puși în aceleași condiții cu țările mari, pentru că avem o țară săracă și o piață sensibilă”, a declarat Angheluță.

Totodată el este nemulțumit de modul în care Republica Moldova a negociat acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, de pe urma căruia au de suferit producătorii autohtoni.

”Cred că trebuia să avem o altfel de abordare atunci când s-a negociat cu Uniunea Europeană. Eu activez în industria lactatelor și am constat că țara noastră nu este autorizată să exporte produse animaliere, dar Uniunea Europeană poate aduce la noi. Trebuia să se negocieze astfel ca, în perioada în care Moldova nu are dreptul de a exporta, să fie interzisă importarea în țara noastră a produselor de origine animalieră din Uniunea Europeană. Pentru că în aceste condiții piața locală este afectată foarte mult”, a spus Angheluță.

Lapte - Sputnik Moldova
Risc sporit de ceartă între Moldova și Ucraina, din cauza laptelui

Potrivit omului de afaceri, atunci când s-a încercat impunerea anumitor cote la importul de lapte din Ucraina, autorităţile de acolo amenințau că se vor adresa la Organizația Mondială a Comerțului.

”Este incomparabil volumul producției de lapte din Ucraina, care constituie aproximativ 12 milioane de tone, cu cel din Moldova — aproximativ 500 de mii de tone. Iar acum câteva luni, când au fost introduse cote la importul de lapte, partea ucraineană amenința că se va adresa la OMC pentru a le anula”, a mai spus Angheluță.

Anterior, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Republica Moldova, Carolina Linte, a declarat pentru Sputnik Moldova că ”pentru a ne proteja piața și producătorii autohtoni de importuri este necesar ca autoritățile să aibă dorință și voință”.

Fluxul de știri
0