CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Potrivit analizelor Ministerului Economiei, din momentul aplicării Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) a fost înregistrată o schimbare în structura exporturilor. Astfel, pe primele poziții s-au plasat mărfurile industriale, care ocupă un volum de aproximativ 65 la sută din totalul mărfurilor exportate. Datele statistice indică o creștere semnificativă a exporturilor de cereale, prin aplicarea mecanismului „anti-ocolire”.
Pe parcursul a doi ani de când a fost pus în aplicare DCFTA, au fost adoptate circa 8500 de standarde europene şi internaționale și au fost anulate peste 11400 de standarde moldovenești, neeuroconforme.
Ca urmare a acestor acţiuni, în luna mai Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind achizițiile publice.
La 13 septembrie curent, Ministerul Economiei în parteneriat cu societatea civilă, va organiza o conferința în cadrul căreia vor fi analizate problemele identificate pe parcursul celor doi ani de implementare a Acordului, cât şi oportunităţile oferite țării noastre de Zona de Comerț Liber.