Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce s-a schimbat de la aplicarea Acordului de Liber Schimb RM-UE

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaУрожай зерна
Урожай зерна - Sputnik Moldova
Abonare
S-au împlinit doi ani de când a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În această perioadă, țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Potrivit analizelor Ministerului Economiei, din momentul aplicării Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) a fost înregistrată o schimbare în structura exporturilor. Astfel, pe primele poziții s-au plasat mărfurile industriale, care ocupă un volum de aproximativ 65 la sută din totalul mărfurilor exportate. Datele statistice indică o creștere semnificativă a exporturilor de cereale, prin aplicarea mecanismului „anti-ocolire”.

Экспорт армянских помидоров - Sputnik Moldova
Comerţul exterior al RM, pe o traiectorie descendentă

Pe parcursul a doi ani de când a fost pus în aplicare DCFTA, au fost adoptate circa 8500 de standarde europene şi internaționale și au fost anulate peste 11400 de standarde moldovenești, neeuroconforme.

Ca urmare a acestor acţiuni, în luna mai Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind achizițiile publice.

La 13 septembrie curent, Ministerul Economiei în parteneriat cu societatea civilă, va organiza o conferința în cadrul căreia vor fi analizate problemele identificate pe parcursul celor doi ani de implementare a Acordului, cât şi oportunităţile oferite țării noastre de Zona de Comerț Liber.

Fluxul de știri
0