CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Marți, Directorul Centrului de Instruire în Sănătatea Reproducerii (CISR), Rodica Comendant, a declarat în cadrul Ședinței Consiliului Internațional de Asistență în domeniul Populației și Dezvoltării că asociația pe care o reprezintă este pionier în implementarea metodelor de întrerupere a sarcinii recomandate de OMS, contribuind prin aceasta la păstrarea sănătății reproductive a femeilor.
”Suntem cei care pe parcursul a 20 de ani am susținut Guvernul și Ministerul Sănătății la implementarea strategiilor în domeniul sănătății reproductive. Noi am fost liderii în implementarea metodelor de întrerupere a sarcinii recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, prin asta contribuind la aceea că femeiea rămâne sănătoasă, aptă și capabilă să conceapă și să poarte sarcinele fără de probleme”, a declarant Comendat.
Totodată, ea afirmă că societatea civilă trebuie să acționeze ca un agent al schimbării și să responsabilizeze Guvernul pentru respectarea angajamentelor asumate pe plan international.
”O societatea civilă puternică este în stare să joace rolul unui agent de schimbare și să responsabilizeze Guvernul pentru respectarea angajamentelor luate la nivel internațional”, a mai adăugat directorul CISR.
Pentru implementarea actualei Strategii în domeniul sănătății reproducerii, promovate de Guvernului Filip, Comendant dorește readucerea educației sexuale în școli.
”În ceea ce privește educația sexuală în școli, aceasta este durerea mea și a colegilor noștri din acest domeniu. Aici trebuie să ne aducem aminte de lecția tristă învățată de Republica Moldova, când în 2005 aveam deja implementată educația sexuală comprehensivă în școli și aveam să fim țara cu care era să ne mândim”, declară cu încredere Comendant.
Adresându-se către Minsitrul Sănătății, Ruxanda Glavan, prezentă la eveniment, ea și-a exprimat speranța că de data aceasta educația sexuală va reveni în școli.
”Din păcate, spune Comendant — am ratat atunci această șansă și acum o avem iarăși. Avem șansa de a ameliora nivelul de informație al tinerilor și sper că acum acest drept garantat de stat le va fi oferit tinerilor, adică dreptul la infomrare în ceea ce privește corpul lor și sexualitatea lor”.
Precizăm că Rodica Comendant este mebru al biroului din cadrul ”Soros Foundation Moldova” responsabilă de programul ”Societate Civilă, Sănătate Publică și Programe pentru Femei”. Totodată ea fost coordonator a mai multe proiecte în domeniul promovării politicilor pro-avort în Republica Moldova, finanțate la fel de Fundația Soros Moldova.