Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Liliana Palihovici va cere reducerea duratei concediului de maternitate

© Sputnik / Мирослав РотарьЛилиана Палихович
Лилиана Палихович - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepreședintele PLDM și vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, vrea să scurteze durata concediului de maternitate de la trei la un an de zile.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Luni, deputatul PLDM, Liliana Palihovici, prezentă la lansarea raportului Centrului de Cercetări Demografice din Moldova, elaborat în colaborare cu Institutul Mamei și Copilului, a declarat că îi va cere premierului Pavel Filip să reducă durata concediului de maternitate de la trei la un an de zile, majorând totodată indemnizaţiile aferente concediului.

”Voi face un demers către prim-ministru pentru ca această problemă să fie analizată serios și să devină parte a agendei statului. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a venit cu recomandarea de a schimba paradigma concediului de îngrijire a copilului. Deja sunt câteva inițiative în Parlament cu oferte pentru mamele tinere de reducere a termenului de concediu de maternitate de la trei ani, la doi ani, sau la alegerea mamei la un an, însă, indemnizaţia nu ar trebui să fie de 35 la sută din salariul pe care l-a avut până la concediu, ci 65 de procente”, a declarat Palihovici.

Totodată, deputatul afirmă că avem una dintre cele mai mici rate de fertilitate, iar statul ar trebui ”să redreseze serios situația".

”Dacă femeia va sta acasă trei ani, după aceasta ea nu mai poate face față ritmului pe care îl au colegii săi de muncă, pentru că, în prezent, tehnologiile moderne se schimbă rapid. Trebuie implicat nu doar Ministerul Muncii, ci și alte ministere”, a declarat Palihovici.

Potrivit specialiștilor, femeile care aleg să facă carieră profesională în detrimentul familiei, au tendința de a se căsători mai târziu și de a naște mai puțini copii.

Fluxul de știri
0