Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Merkel va agita pentru noi sancţiuni antiruseşti, cum va fi afectată Moldova

© REUTERS / Stefanie LoosBundeskanzlerin Angela Merkel
Bundeskanzlerin Angela Merkel - Sputnik Moldova
Abonare
Cancelarul Germaniei Angela Merkel vrea să determine ţările din Uniunea Europeană să extindă sancţiunile împotriva Rusiei.

CHIŞINĂU, 16 oct — Sputnik. Despre intenţiile lui Merkel de a încerca să determine UE să tensioneze relaţiile cu Rusia printr-o politică „renovată" a sancţiunilor relatează ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citează surse din anturajul lui Merkel.

Ситуация с мигрантами в Германии - Sputnik Moldova
Câţi dintre germani mai au încredere în politica Angelei Merkel

Aceste sancţiuni noi pe care vrea să le propună Merkel ar fi determinate de situaţia din Siria.

Este de menţionat faptul că armata siriană, ajutată de aviaţia militară a Rusiei, a reuşit în ultima perioadă o ofensivă fără precedent împotriva grupării teroriste autointitulată „Statul Islamic" (interzisă în Rusia şi în alte ţări). Acest fapt a provocat reacţii „invidioase" la Washington şi la Bruxelles.

Potrivit surselor citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung chestiunea extinderii sancţiunilor antiruseşti ar putea fi examinată la summit-un UE din 20 şi 21 octombrie. Noile sancţiuni ar urma să vizeze sectorul industriei militare.

Preşedintele SUA Barack Obama a reacţionat imediat, asigurând-o pe Merkel că Washingtonul va sprijini o eventuală decizie împotriva Rusiei a Bruxelles-ului.

Cаммит стран G7 в Брюсселе. День второй - Sputnik Moldova
În România, naţionaliştii lui Marine Le Pen au început războiul cu Angela Merkel

Guvernul Republicii Moldova face eforturi de redresare a relaţiilor comercial-economice cu Federaţia Rusă, care au fost afectate de semnarea acordului de asociere RM-UE. După cea mai recentă întrevedere a premierului Pavel Filip cu Vladimir Putin liderul de la Kremlin a declarat că Moscova va susţine dialogul cu Chişinăul în vederea depăşirii problemelor apărute în relaţiile bilaterale. Totodată, Putin a menţionat că Rusia va trebui să implice şi Bruxelles-ul în acest dialog.

Mai mulţi analişti politici sunt de părere că Putin a sugerat că Moldova, după semnarea acordului de asociere cu UE, nu mai este suficient de suverană ca să poată promova o politică externă independentă şi că deja e nevoie de acordul Bruxelles-ului pentru mai multe decizii ale Chişinăului.

Astfel, dacă relaţiile Rusiei cu UE vor cunoaşte o nouă etapă de răcire, va fi afectată şi economia Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0