Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce n-au avut moldovenii, dar ar fi trebuit să aibă

© Sputnik / Мирослав РотарьПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Moldoveni s-au pronunţat în cadrul unui sondaj sociologic în privinţa calităților pe care ar trebui să aibă viitorul președintele al țării.

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Liderul statului trebuie să fie un om cinstit și abia după asta, profesionist, o astfel de opinie a fost exprimată de către participanții la sondajul realizat de către Centrul de Investigații Sociologice, prezentat miercuri în cadrul unei conferințe de presă.

Штефан чел Маре Stefan cel Mare - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş, modele politice pentru moldoveni

Aproximativ un sfert dintre respondenți consideră că viitorul șef al statului trebuie să fie onest, 12 la sută au afirmat că președintele ar trebui să fie inteligent. Alte 9% consideră că viitorul președinte al Republicii Moldova ar trebui să fie patriot.

Totodată, au mai fost evidenţiate încă patru calități pe are ar trebui să le posede liderul statului. Astfel, președintele trebuie să fie puternic (8%), gospodar (7%), un bun diplomat (4%) și profesionist (3%). În plus, potrivit rezultatelor sondajului, aproximativ o treime dintre cetățenii RM (32%) sunt convinși de faptul că viitorul președinte al statului trebuie să aibă și ”alte calități”.

Trei pătrimi dintre respondenți sunt gata să voteze pentru un bărbat, 73 la sută ar vota pentru un intelectual, 78% — pentru un candidat care are experiență în politică, 62% — pentru unul care pledează pentru păstrarea statalității moldovenești.

Datelor sondajului relevă că președintele statului nu va putea fi ales din primul tur. Astfel, 28,5 la sută dintre respondenți sunt gata să-și dea votul pentru liderul socialiștilor Igor Dodon, 15,9% — pentru Maia Sandu, liderul partidului Solidaritate și Adevăr, 12,5% — pentru președintele PDM, Marian Lupu și 11,9% pentru liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Politică
Expert: unioniștii nu au șanse să câștige alegerile prezidențiale în RM

Ex-premierul Iurie Leancă, liderul PPEM, este susținut de aproximativ 5 la sută dintre cei chestionați, pentru candidatul Partidului Nostru, jurnalistului Dumitru Ciubașenco, ar vota 4%, pentru reprezentanta partidului Dreapta, Ana Guțu, şi-ar da votul 2,2% și doar un procent pentru liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Doar 1,8 la sută au declarat că vor susține un alt candidat, iar alți 16,2 la sută au afirmat că sunt indeciși. Sondajul a fost realizat în perioada 21 septembrie — 8 octombrie, pe un eșantion de 1,1 mii de persoane. Marja de eroarea constituie aproximativ 3 la sută.

Alegerile prezidențiale directe din Moldova sunt stabilite pentru data de 30 octombrie și sunt primele de acest fel după anul 1996. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlamentul RM pe baza votului a două treimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie 2016 Curtea Constituțională a RM a anulat modificările operate la Legea fundamentală a țării din 5 iulie 2000. Astfel, este din nou în vigoare fostul mecanism de alegere a șefului statului: alegerea directă de către întregul popor.

Oficial, sunt înregistraţi doisprezece aspiranți la funcţia de președinte al RM.

Fluxul de știri
0