CHIȘINĂUI, 30 sept — Sputnik. Despre unionism se vorbește mult, însă aceste tendințe nu-și găsesc susținerea în campania electorală, a declarat pentru Sputnik politologul Cornel Ciurea.
Potrivit expertului, cetățenii care împărtăşesc idea unirii Republicii Moldova cu România îi susțin, de regulă, pe candidații de dreapta care însă nu fac declaraţii despre unirea celor două state sau, în general, nu se manifestă în niciun fel.
„Deși în ultima perioadă s-a vorbit mult despre unionism și despre faptul că acest electorat este în creștere, trebuie de menționat că în această campanie electorală unioniștii nu se manifestă nicicum. Trendul liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, nu are o tendință ascendentă. Ceilalți candidați adepți ai unirii RM cu România nu vor acumula mai mult de un procent", a menționat Ciurea.
Conform numeroaselor sondaje sociologice, marea majoritate a cetățenilor ţării sunt împotriva proiectului de unire a Republicii Moldova cu România. Ghimpu, conștientizând probabil acest lucru, ia în considerare şi un alt factor destul de important: numărul adepților partidului pe care îl conduce scade vertiginos.
Cu toate acestea, analistul este de părere că alegerile prezidențiale vor avea un caracter geopolitic.
„Vectorul geopolitic, deși camuflat, este prezent, la acesta adăugându-se astfel de mesaje precum lupta cu corupția, cu oligarhii și promisiunile de stabilitate. Electoratul este deja divizat în grupuri mai în interiorul cărora are lor redistribuirea", a punctat analistul Cornel Ciurea.
Acesta estimează că prezența la urne va fi înaltă şi va constitui 50 — 60%.