CHIŞINĂU, 9 oct — Sputnik. Potrivit statisticii, populaţia Republicii Moldovei în vârsta de 60 de ani şi peste îşi consumă mai bine de jumătate din timpul zilnic (51,7%) pentru activităţile de îngrijire personal. Peste 30 la sută din durata zilei, adică 7,3 ore este dedicată activităților de muncă pentru un venit (sub formă de salariu/profit) sau de îngrijire a gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar etc.
Doar 17,9% din timpul vârstnicilor poate fi considerat anume liber, adică consacrat unor activităţi de agrement, sport, hobby-uri, lecturi etc.
Dacă în ţările dezvoltate persoanele în etate ajunse la pensie îşi dedică o mare parte a timpului călătoriilor prin ţară şi prin lume în scopuri de agrement, cetăţenii noştri ajunşi la o anumită vârstă întreprind doar deplasări în anumite scopuri concrete, de preferat pe jos.
Astfel, din numărul total de persoane cu vârsta de 60 ani şi mai mult 64,6% se deplasează zilnic cu un anumit scop. Această călătorie durează în medie 1,3 ore pe zi.
Mijlocul de deplasare, care deţine primul loc după durată în rândul vârstnicilor este „mersul pe jos". El constituie peste trei pătrimi (77,0%) din această categorie de activitate (călătorie/deplasare). Apoi, urmează deplasarea cu transportul public (autobuz/„microbuz") (9,6%) şi transportul privat (4,5%).
În medie o femeie în etate este implicată mai mult în îngrijirea gospodăriei/munci neplătite, iar bărbații- în munci plătite, arată un studiu al Biroului Naţional de Statistică.
Majoritatea absolută (96,5%) a femeilor în etate sunt implicate în „activităţi de îngrijire a gospodăriei şi familiei", consumând în aceste scopuri zilnic câte 5,5 ore. Ponderea bărbaţilor implicaţi în activităţile casnice constituie ceva mai puţin — 88,2%.
Pe de altă parte, bărbaţii lucrează, câte 7,3 ore, cu 1,3 ore mult decât femeile ocupate. În plus, ponderea bărbaţilor care au un serviciu este mai mare în comparaţie cu ponderea femeilor.
Bărbaţii față de femei participă într-o măsură mai mare la „viaţa socială / divertisment" şi la activităţile de „utilizare a calculatorului / practicarea hobby-urilor".
În grupa activităţilor de „îngrijire personală", somnul este cea mai importantă activitate. În medie o persoană cu vârsta de 60 ani şi peste doarme câte 10 ore pe zi, fără diferenţe semnificative pe sexe.
A doua activitate importantă în această grupă este „servitul mesei". În medie, o persoană în etate alocă pentru mesele zilnice câte 1,5 ore. Fiecare a doua persoană vârstnică ia masa în singurătate.
Totodată, 93 la sută dintre persoanele în vârstă de 60 ani și peste alocă zilnic câte 5 ore activităților neremunerate de îngrijire a gospodăriei și familiei.
După cum arată statistica, doar 15 la sută dintre vârstnici alocă timp pentru activităţi sportive, în medie câte 1,5 ore pe zi. Cea mai populară activitate din această grupă, cu o durată medie de 1,4 ore pe zi și practicată de 14,7% dintre persoanele în etate este plimbatul.
Doar 3,8% din populaţia de 60 ani şi peste a ţării a declarat că este pasionată de un tip de artă sau are un hobby, alocând acestor activităţi în medie câte 1,4 ore pe zi.
Circa 2,3% din persoanele vârstnice petrec zilnic 1,4 la calculator comunicând cu cineva (41,4% din timp) sau căutând informaţii pe Internet (58,6%).
Majoritatea vârstnicilor alocă în medie câte 3,2 ore pe zi din timpul liber pentru citit sau privesc televizorul, ascultată radio ori înregistrări etc. Circa 16,0% citesc presa cotidiană (reviste, ziare etc.), cărţi sau alte publicaţii, dedicând acestor activităţi în medie câte o oră zilnic.