Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sondaj: Opoziția ar putea învinge în alegerile din Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди на улице
Люди на улице - Sputnik Moldova
Abonare
Sentimentele protestatare sunt atât de puternice în țară încât aproximativ 70 la sută dintre cetățeni pledează pentru schimbarea actualei puteri. Acestea sunt concluziile unui studiu din luna septembrie realizat de sociologul Race Alisauskiene.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. În pragul alegerilor prezidențiale din Moldova, sociologii americani au efectuat un sondaj în cadrul căruia au fost evaluate șansele a opt candidați care aspiră la  funcția de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit cercetărilor sociologului Race Alisauskiene, mai mult de o treime dintre cetățeni se tem să-și exprime opiniile politice.

С утра главные улицы центра города перекрыты для автомобилей и доступны для пешеходов. - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: cetățenii Moldovei s-au săturat de inactivitatea autorităţilor

În luna septembrie, specialiştii au chestionat aproximativ 1,5 mii de moldoveni, care locuiesc permanent pe teritoriul țării, pentru a reflecta situația din Moldova înainte de alegeri.

Ei au constatat că în ciuda nemulțumirii față de vectorul adoptate de autorități, cetățenilor le este teamă să-și exprime opiniile politice. Grupul de cercetători nu precizează motivele care generează acest fenomen.

Aproximativ 39 la sută dintre cei chestionați au declarat că sunt destul de reticenți atunci când trebuie să-și exprime punctul de vedere în public. Cu numai doi ani în urmă, doar 17 la sută aveau frică să-și exprime preferințele politice. În acest an, doar 15 la sută dintre respondenți au dat asigurări că nu le este frică să-și manifeste deschis nemulțumirea.

Potrivit cercetătorilor, marja de eroare nu depășește 3%. Ne vom putea convinge dacă este așa doar după ce vor fi rezultatele alegerilor.

Analiștii americani prezic victoria președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Aproximativ 30 la sută dintre respondenți au declarat că ar vota anume pentru acest candidat. Pe locul doi în preferințele respondenților se află, la egalitate, liderul PAS, Maia Sandu și președintele Platformei ”DA”, Andrei Năstase. Pe cel de-al treilea loc se situează președintele PDM, Marian Lupu, care a acumulat simpatia a 5 la sută dintre respondenți.

Дети в Румынии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova riscă să rămână fără populaţie. Ce spun specialiştii

Mai bine de jumătate (52%) s-au declarat nemulţumiţi de actuala majoritate parlamentară. Doar 13 la sută au exprimat o atitudine favorabilă faţă de activitatea celor patru partide parlamentare.

Totodată, 42 la sută au spus că nu sunt mulţmiţi de activitatea Guvernului format de Pavel Filip.

Aproximativ 70 la sută dintre cei chestionați se pronunță pentru schimbarea actualei componențe a Parlamentului. Această tendință persistă din luna octombrie 2015.

Potrivit sondajului, în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cele mai multe voturi ar fi acumulat partidul condus de Igor Dodon.

Acest lucru nu este deloc surprinzător,- potrivit cercetărilor, majoritatea absolută, (82%) sunt convinși că Moldova se îndreaptă în ultimii ani "spre prăpastie — absolut toate procesele din țară se dezvoltă după un scenariu greșit". Nivelul extrem de ridicat al nemulțumiri în rândul populației persistă din luna martie 2016.

Fluxul de știri
0