Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sondaj: cetățenii Moldovei s-au săturat de inactivitatea autorităţilor

© Sputnik / Мирослав РотарьС утра главные улицы центра города перекрыты для автомобилей и доступны для пешеходов.
С утра главные улицы центра города перекрыты для автомобилей и доступны для пешеходов. - Sputnik Moldova
Abonare
Datele sondajului realizat în septembrie de un grup de specialiști condus de sociologul Rasa Alisauskiene relevă că majoritatea cetățenilor RM sunt extrem de nemulțumiți de politicile promovate în sfera economică și cea socială.

CHIȘINĂU, 6 oct  — Sputnik. Ultimii doi ani au trecut în Moldova sub semnul nemulțumirii față de politica promovată de autoritățile republicii, iar la moment cetățenii privesc cu speranță spre viitor, aşteptând să se producă schimbarea.

Moldovenii au obosit de inactivitatea autorităților, mărturisesc datele sondajului realizat de un grup de specialiști condus de sociologul Rasa Alisauskiene. În septembrie savanții au intervievat circa 1,5 mii de moldoveni care locuiesc permanent în țară. Cercetătorii afirmă că marja de eroare nu depășește 3%. Dacă lucrurile stau anume aşa, datele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: vom afla numele preşedintelui abia în turul doi

Respondenții au enumerat problemele cu care se confruntă Moldova. Pe primul loc este corupția (astfel au răspuns 39% dintre respondenți), după care urmează șomajul (29%), veniturile și pensiile mici (29%), sărăcia (16%) și administrarea de stat ineficientă (16%). Lista continuă cu emigrația, criza economică, inflația, criza politică și calitatea proastă a drumurilor. Respectiv, majoritatea cetățenilor RM sunt extrem de nemulțumiți de politicile din sfera economică și cea socială.

Totodată, nici prognozele moldovenilor nu sunt optimiste. Potrivit sondajului, majoritatea absolută (82%) este sigură că în ultimii ani Moldova pare să „se rostogolească în prăpastie: absolut toate procesele din țară se derulează după un scenariu greșit". Studiul arată că cel mai înalt nivel de nemulțumire se menține începând cu luna martie 2016. Pe parcursul întregii perioade de realizare a unor astfel de studii (din martie 2004 și până în prezent), în Moldova nu a mai fost înregistrată o situație atât de deprimantă.

oameni люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj: populaţia Moldovei decepţionată şi fără încredere într-un viitor mai bun

Moldovenii sunt îngrijorați cel mai mult de situația economică. Respondenții au dat o apreciere extrem de negativă politicii economice promovate de autorități în ultimul an. Circa 35% dintre respondenți au declarat că economia țării se află la un „nivel critic". În același timp, 30% au menționat și tendințele negative, însă ei sunt siguri că nu este totul chiar atât de grav. Nivelul veniturilor scade, în timp ce nivelul șomajului continuă să crească, însă situația nu este critică, afirmă aceștia. O părere nu prea optimistă despre situația economică au și cele 25% dintre respondenții care nu văd schimbări serioase în politica economică a țării; 47% dintre respondenți consideră că schimbările din sfera finanțelor și a businessului sunt alarmante.

Sondajul a demonstrat că cetățenii RM nu sunt prea optimiști când vine vorba de viitor.

Dacă acum doisprezece ani doar 7% apreciau negativ politica economică a statului, menționând posibilele urmări negative pentru economia țării, la ora actuală acest indice este de 17%.

Cea mai mare problemă pentru moldoveni s-a dovedit a fi corupția. Indicele respectiv (89%) a crescut brusc începând cu luna septembrie 2014. Anterior acesta oscila în limitele a 50 — 60%.

Fluxul de știri
0