Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: cei 16 candidaţi vor fi doar 12

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a respins cererile de înregistrare a patru candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Joi, Comisia Electorală Centrală a înregistrat cererile candidaților Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi, Maia Laguta și Silvia Radu pentru funcția de șef al statului și le-a respins pe cele ale lui Roman Mihăieș, Ion Dron, Vasile Tarlev și Vitalia Pavlicenco.

Motivul invocat de CEC pentru refuzarea înregistrării a fost că aceşti pretendenții nu a au acumulat cuantumul necesar de semnături. Totodată, Comisia a constatat mai multe încălcări în procesul de colectare a semnăturilor.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alegerile prezidențiale din Moldova: start votare online

Joi, a expirat termenul în care candidații au avut posibilitatea să se înregistreze în calitate de concurent electoral. Astfel, în buletinul de vot se vor regăsi doisprezece pretendenți la funcția de președinte al țării.

Primul în buletinul de vot va figura Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, urmat de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, ex-premierul Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova; Andrei Năstase, președintele partidului „Platforma Demnitate și Adevăr"; Ina Popenco, reprezentanta mișcării „Ravnopravie"; Dumitru Ciubașenco, înaintat de „Partidul nostru"; ex-ministrul Educației Maia Sandu care reprezintă partidul „Acțiune și Solidaritate"; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor; Ana Guțu, liderul partidului ”Dreapta”; și candidații independenți Valeriu Ghilețchi, Maia Laguta și Silvia Radu.

Alegerile directe ale președintelui Moldovei sunt programate pentru 30 octombrie. Acestea sunt primele alegeri generale ale şefului statului din 1996. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de Parlament în baza voturilor a trei cincimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie curent, Curtea Constituțională a Moldovei a anulat modificările din 5 iulie 2000, operate în Legea Supremă a ţării. Astfel, a fost pus iarăşi în vigoare mecanismul anterior de alegere a președintelui — prin alegerea directă și generală de către popor. Campania preelectorală pentru alegerile prezidenţiale din Moldova a demarat la data de 31 august.

Fluxul de știri
0