Ban Ki-moon: Antonio Guterres - o alegere excelentă

© AP Photo / Petros GiannakourisАнтониу Гутерриш
Антониу Гутерриш - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon consideră că Antonio Guterres, fostul prim-ministru portughez, este ”o alegere excelentă” pentru funcția de secretar general al ONU.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Miercuri, în urma votului informal din cadrul Consiliul de Securitate, fostul prim-ministru portughez Antonio Guterres a fost desemnat pentru funcția de secretar general al ONU.

După întâlnirea de joi de la Roma cu președintele Italiei Sergio Mattarella, Ban Ki-moon, a declarat că Antonio Guterres este o ”alegere excelentă” pentru funcția de secretar general al ONU.

”Îl felicit pe Antonio Guterres. Îl cunosc foarte bine și consider candidatura dumnealui o alegere excelentă”, a spus Ban Ki-moon.

Potrivit lui Ban Ki-moon, Antonio Guterres a demonstrat înalte calități morale atunci când a deținut funcția de Înalt Comisar ONU pentru refugiaţi și a fost solidar și aproape de oamenii aflați în nevoie, fiind neobosit în organizarea operațiunilor de salvare.

”Sunt convins că datorită experienței sale din trecut în calitate de prim-ministru al Portugaliei precum și mintea lui ageră îl va ajuta să se afle la cârma Națiunilor Unite în această perioadă dificilă. Sper să pot lucra alături de el și îi doresc mult succes”, a conchis el.

După cea de-a șasea rundă de vot, 13 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au susținut candidatura lui Guterres, iar 2 s-au abținut de la vot. Pe parcursul ultimilor zece ani, el a deținut funcția de Înalt Comisar ONU pentru refugiați.

Флаг у Штаб-квартиры ООН - Sputnik Moldova
Rusia
Majoritatea rușilor consideră că ONU are în prezent un rol negativ în lume

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a declarat pentru presă că joi, printr-un vot formal al Consiliului, acesta va fi confirmat în funcție.

Campania preelectorală pentru funcția de șef al organizației internaționale a demarat oficial în decembrie 2015.

Succesorul secretarului general al ONU, fostul prim-ministru al Coreii de Sud Ban Ki-moon, trebuie să-și înceapă munca la 1 ianuarie 2017. Potrivit procedurii stabilite, candidatura la funcția de șef administrativ trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate al ONU. După care, CS recomandă candidatul Adunării Generale a ONU, unde acesta trebuie să se asigure de susținerea unei majorități de două treimi din 193 de membri.

Fluxul de știri
0