Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cele şapte idei ale lui Trump - adorate de americani și ignorate de mass-media

© REUTERS / Jonathan ErnstRepublican U.S. presidential candidate Donald Trump holds a rally with supporters in Albuquerque, New Mexico, U.S., May 24, 2016
Republican U.S. presidential candidate Donald Trump holds a rally with supporters in Albuquerque, New Mexico, U.S., May 24, 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Politicianul și activistul civic francez, Étienne Chouard, descoperă șapte motive pentru care Donald Trump este ignorat de mass-media coruptă, dar se bucură de o popularitate atât de mare în rândul alegătorilor americani.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Politicianul și activistul civic francez, Étienne Chouard, se arată mirat de faptul că un personaj atât de excentric ca Donald Trump se bucură de un succes atât de mare în rândul alegătorilor. El a identificat șapte teze pe care mass-media controlată le trece sistematic cu vederea.

"Ne întrebăm cum un personaj cu astfel de idei mizerabile poate avea un succes atât de mare în rândul alegătorilor americani care, în mod evident, nu sunt toți descreierați? Ceva nu se potrivește aici”, scrie Chouard.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп в штате Индиана - Sputnik Moldova
CNN: Trump vrea să oprească noul război rece, dar mass-media nu înţelege

Pentru a dezlega această enigmă – spune Étienne Chouard — a trebuit să înlăturăm zidul informațional la o parte și să analizăm în detaliu programul complet al candidatului republican. Politicianul descoperă șapte opțiuni fundamentale pe care le apără Trump și pe care mass-media le ignoră cu desăvârșire. Iată care sunt acestea:

1) În primul rând, jurnaliștii nu-i iartă atacurile sale frontale contra puterii mediatice. Ei îi reproșează faptul că încurajează constant publicul său să huiduiască presa "coruptă". Trump afirmă deseori: "Nu sunt în competiție cu Hillary Clinton, dar cu mass-media coruptă”.

Recent, el a postat pe Twitter: "În cazul în care marile puteri media, dezgustătoare și corupte, vor transmite de o manieră cinstită campania mea, fără interpretări greșite, o voi depăși pe Hillary cu 20%."

El nu a ezitat să interzică accesul la reuniunile sale mai multor reprezentanți mass-media cum ar fi: The Washington Post, Politico, Huffington Post și BuzzFeed. El chiar a îndrăznit să atace Fox News, marele lanț al dreptului pamfletar, pe care în fond îl susține.

Президент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама - Sputnik Moldova
Trump i-a învinuit pe Obama și Clinton de eșecul politicii externe americane

2) O altă cauză a atacurilor mass-media împotriva lui Trump: denunțarea globalizării economice care, consideră Trump, este responsabilă pentru distrugerea clasei de mijloc. Potrivit lui, economia globalizată este o calamitate în urma căreia numărul victimelor continuă să crească.

El a reamintit faptul că în ultimii cincisprezece ani, în Statele Unite s-au închis peste 60.000 de fabrici și au fost distruse aproximativ cinci milioane de locuri de muncă.

3) Trump este un protecționist zelos. El își propune să mărească taxele pentru toate produsele importate. Și este dispus, dacă ajunge la putere, să instituie taxe vamale de 40% asupra produselor chinezești.

"Vom recupera controlul asupra țării și vom face în așa fel ca Statele Unite să devină din nou o țară mare", deseori afirmă el, reluîndu-și sloganul campaniei sale. Suporter Brexit, el a spus că, dacă va fi ales, va face ca Statele Unite să iasă din Acordul de Liber-Schimb Nord American (NAFTA).

El s-a pus pe treabă în ceea ce privește Tratatul Trans-Pacific (TPP) și a confirmat faptul că, odată ales, va scoate Statele Unite din acest acord.

"TTP ar constitui o lovitură mortală pentru industria Statelor Unite ale Americii", declară Donald Trump.

Evident, dacă va fi ales, va opri negocierile în curs de desfășurare cu Uniunea Europeană. Merge chiar mai departe: "Vom renegocia sau vom ieși din OMC (Organizația Mondială a Comerțului). Aceste acorduri comerciale sunt un dezastru."

Protesters depicting Statue of Liberty (L) and Europa on the bull take part in a demonstration against Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) free trade agreement ahead of US President Barack Obama's visit in Hanover, Germany April 23, 2016. - Sputnik Moldova
Donald Trump se opune globalizării: TTIP e un dezastru

În regiuni cum ar fi Rust Belt, "centura de rugină" din nord-est, unde mutările (offshoring) și închiderile de fabrici au făcut să explodeze șomajul și au generalizat sărăcia, aceste propuneri sunt întâmpinate cu entuziasm și renasc speranțele oamenilor.

4) O altă idee despre care mass-media preferă să tacă: refuzul său de a reduce cheltuielile bugetare în domeniul asigurărilor sociale, pe care le cer neoliberalii, pentru numeroși alegători republicani, care au avut de suferit de pe urma crizei economice, iar toți cei care au trecut de 65 de ani au nevoie și cer asigurare socială (pensie) și asigurări de sănătate, sistem instituit de către președintele Barack Obama și pe care alți lideri republicani doresc să-l anuleze. Trump a promis să nu mai revină la aceste ”reforme” sociale. De asemenea, a promis să scadă prețurile la medicamente, să ajute la rezolvarea problemelor legate de "SDF” (Syria Democratic Forces), să reformeze sistemul de impozitare pentru contribuabilii mici și să elimine un impozit federal care afectează 73 de milioane de gospodării cu venituri mici.

5) Denunțând aroganța Wall Street, Trump propune, de asemenea, să crească în mod semnificativ taxele pentru comercianții specializați în fonduri speculative care câștigă averi. El promite să restabilească Legea Glass-Steagall (adoptată în 1933 în timpul Depresiunii și abrogată în 1999 de către Clinton), care separa băncile tradiționale de băncile investiționale pentru a evita ca aceasta din urmă să pună în pericol economia populară în cazul unor investiții cu risc sporit. Evident că reprezentanții sectorului financiar-bancar sunt împotriva lui Trump și pledează împotriva restabilirii acestei legi.

6) În politica internațională, Trump s-a angajat să găsească limbă comună atât cu Rusia cît și cu China. El vrea în special să semneze o alianță cu Vladimir Putin și Rusia pentru a combate în mod eficient Statul islamic (ISIS), însă pentru asta Washington-ul va trebui să recunoască anexarea Crimeii de către Moscova.

Президент России Владимир Путин выступает на торжественном открытии первого Восточного экономического форума во Владивостоке - Sputnik Moldova
Congresmen: Trump vrea să-l imite pe Putin

7) În cele din urmă, Trump spre deosebire de ceilalți lideri din partidul său, consideră că America trebuie să țină cont de datoriile interne uriașe și să înțeleagă că țara sa nu își mai poate permite o politică externă intervenționistă în toate direcțiile.

America nu are menirea să se ocupe de garantarea păcii cu orice preț. Învățând lecția de la sfârșitul războiului rece, el vrea să schimbe NATO:"Nu va mai fi — spune el – garanția unei protecții automate din partea Statelor Unite față de țările membre ale NATO''.

Aceste șapte idei, probabil, explică de ce Donald Trump se bucură de un success atât de mare în rândul alegătorilor americani.

În 1980, victoria neașteptată a lui Ronald Reagan la funcția de presedinte al Statelor Unite a inclus lumea într-o perioadă de patruzeci de ani de neoliberalism și de globalizare a economiei. În cazul victoriei lui Donald Trump la data de 8 noiembrie, ar putea face ca acest moment să includă lumea într-un nou ciclu geopolitic, care ia amploare peste tot în lume, în special în Franța, modelul autoritarismul identitar.

Fluxul de știri
0