Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se ştie deja cum va arăta buletinul de vot pentru prezidenţiale

© Sputnik / Witalij Belousow / Accesați arhiva multimediaИзбирательные бюллетени
Избирательные бюллетени - Sputnik Moldova
Abonare
În urma tragerii la sorţi, a fost stabilită ordinea de înscriere în buletinele de vot a candidaţilor la funcţia de preşedinte al ţării.

CHIŞINĂU, 30 sept — Sputnik. În urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit, vineri, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, care şi-au depus dosarele pe data de 29 septembrie, în ultima zi când acest lucru a mai fost posibil.

Setul de documente depus de aceştia şi listele de subscripție urmează să fie examinate de Comisie, care va decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării candidaților respectivi.

La moment, în cursa electorală au fost înregistraţi oficial opt candidaţi la şefia statului.

Андрей Галбур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a stabilit unde vor fi deschise cele mai multe secții de votare

Primul în buletinul de vot va figura Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, urmat de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, ex-premierul Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova; Andrei Năstase, președintele partidului „Platforma Demnitate și Adevăr"; Ina Popenco, reprezentanta mișcării „Ravnopravie"; Dumitru Ciubașenco, înaintat de „Partidul nostru"; ex-ministrul Educației Maia Sandu care reprezintă partidul „Acțiune și Solidaritate"; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor.

Pretendenţii la fotoliul prezidenţial, care au depus listele pe 29 septembrie, în cazul în care vor fi înregistraţi, vor fi dispuşi în buletin după cum urmează: Vitalia Pavlicenco, candidat independent, pe poziția a 9-a, urmată de Silvia Radu, candidat independent, Maia Laguta, candidat independent, Ana Guțu, desemnată de Partidul Politic "Dreapta", Roman Mihăieș, candidat independent, Ion Dron, candidat independent, Vasile Tarlev, candidat independent şi Valeriu Ghilețchi, candidat independent, care va încheia lista pe poziţia a şaisprezecea.

Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Ce zice CEC despre „cimitirul din listele electorale"

Alegerile directe ale președintelui Republicii Moldova vor avea loc la 30 octombrie. Este pentru prima dată după anul 1996 când președintele țării va fi ales de către întregul popor. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlament cu două treimi din voturile deputaților. Însă la 4 martie curent, Curtea Constituțională a RM a anulat modificările introduse la 5 iulie 2000 în Constituția RM. Astfel, a intrat din nou în vigoare mecanismul precedent de alegere a șefului statului: alegeri directe de către întregul popor.

La 30 septembrie 2016 a începe campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la Comisia Electorală Centrală.

Fluxul de știri
0