Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a stabilit unde vor fi deschise cele mai multe secții de votare

© Sputnik / Мирослав РотарьАндрей Галбур
Андрей Галбур - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri a decis să mărească numărul secțiilor de votare din afara țării la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Iată unde vor fi deschise cele mai multe secții de votare.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Luni, Guvernul a decis ca la alegerile prezidențiale din toamnă să fie deschise 100 de secții de votare în afara țării. Astfel, numărul acestora a fost majorat cu cinci, în comparație cu alegerile parlamentare din 2014,.

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, a subliniat că ”numărul secțiilor de votare din străinătate a fost stabilit în urma unei ample analize efectuate de către MAE în baza propunerilor misiunilor diplomatice, și oficiilor consulare ale țării în funcție de numărul și de repartizarea zonală a moldovenilor precum și numărul celor are s-a înregistrat prealabil”.

”Obiectivul principal este crearea condițiilor pentru participarea la vot a cetățenilor Republicii Moldova care se află în străinătate”, a spus Galbur.

Exclusiv! Igor Dodon dezvăluie detalii din culisele discuțiilor purtate cu Năstase și Usatîi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce vrea Dodon mai multe secţii de votare pentru moldovenii din diaspora

Potrivit lui, la elaborarea proiectului s-a ținut cont de solicitările diasporei moldovenești înaintate Ministerului de Externe și Comisiei Electorale Centrale, dar și de situația din timpul alegerilor parlamentare din 2014.

”Acest fapt a condus la suplimentarea numărului secțiilor de votare peste hotarele țării comparativ cu ultimele alegeri. Vor fi deschise 100 de secții de votare peste hotare, dintre care 40 în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și 60 suplimentare”, a subliniat Galbur.

Astfel, cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 25, în România – 11, în SUA – 7 secții, cu unul mai mult decât în 2014, pe teritoriul Federației Ruse vor fi deschise 8 secții de votare, cu 3 mai mult comparativ cu alegerile din 2014, în Franța – 6, în Portugalia – 4, în Spania – 4. Trei secții de votare vor fi deschise în Turcia și în Canada, și câte 2 în Marea Britanie, Irlanda de Nord, Israel, Grecia, Ucraina și Germania. Câte o secție va fi deschisă în Irlanda, Belarus, China, Cehia, Letonia, Azerbaidjan, Belgia, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveția, Țara Galilor, Qatar, Monaco, și Japonia.

Fluxul de știri
0