Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce zice CEC despre „cimitirul din listele electorale"

© RIA Novosti / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaДосрочные парламентские выборы в Молдавии
Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe surse media au informat recent că în listele electorale ar fi incluse un şir de persoane care au decedat cu mai mulţi ani în urmă.

CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a autosesizat pe marginea subiectului cu privire la identificarea unor persoane decedate în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) şi a iniţiat o procedură de control intern.

ЦИК - Sputnik Moldova
Politică
Avem deja un candidat oficial la preşedinţie

Potrivit CEC, în urma apariţiei în presă a respectivelor informaţii, a fost declanşată imediat o procedură de control intern „pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare să identifice cauzele".

S-a constatat că verificările făcute de un grup de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA. Aplicația on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi.

„La moment, putem declara, cu toată certitudinea, că, spre regretul nostru, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA", a comunicat CEC.

Totodată, Comisia continuă examinarea acestui caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. "CRIS Registru".

CEC își reiterează apelul către toate instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației: administrația publică locală, organele de stare civilă și ÎS „CRIS „Registru" să-și fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetățenii Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0