Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună de la BNM: a fost micşorată rata politicii monetare

© Photo : Cultura Images RF/EAST NEWS/Marcus LundЭкономика. Архивное фото
Экономика. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se diminuează cu 0.5 puncte procentuale de la 10.0 până la 9.5 la sută anual.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0.5 puncte procentuale, de la 10.0 până la 9.5 la sută anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), în cadrul şedinţei din 29 septembrie, cu vot unanim.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
BNM a revizuit prognoza inflației pentru acest an

„Decizia respectivă vizează menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale. Calibrarea graduală a conduitei politicii monetare urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate susținerii creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitățile și incertitudinile din mediul extern”, anunţă BNM.

De asemenea, au fost diminuate ratele de dobândă la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 13.0 până la 12.5 la sută anual şi la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.0 până la 6.5 la sută anual.

„Analiza celor mai recente date statistice relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a opta lună consecutiv și revenirea acesteia în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută”, potrivit BNM.

Rata anuală a inflaţiei pentru luna august  a înregistrat nivelul de 3.6 la sută care este cu 3.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă.

Fluxul de știri
0