Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Statul nu are bani pentru știință. Alte griji îl presează

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы
Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul nu are bani pentru oamenii de știință. Ei au respins inițiativa legislativă înaintată de Vladimir Hotineanu și a Valentinei Stratatan, care prevedea alocarea de mijloace financiare suplimentare pentru demnitarii care dețin grade științifice.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Persoanele cu funcție de demnitate publică, care au grad științific și desfășoară muncă științifico-metodică prin cumul, nu vor beneficia de sporuri la salarii. Lipsa de bani și situația economică precară sunt motivele oficiale invocate de Guvern.

”Având în vedere conjunctura economică actuală și dificultatea identificării resurselor financiare necesare pentru asumarea angajamentelor existente precum și efectul inechitabil al modificărilor propuse în raport cu alți angajați din sectorul bugetar, proiectul de lege nu poate fi susținut”, se menționează în avizul la proiectul de lege.

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Europa se pronunţă împotriva dezmembrării AȘM

În luna iulie a acestui an, deputații Valentina Stratan și Vladimir Hotineanu au propus ca persoanele cu funcție de demnitate publică, care au grad științific de doctor habilitat sau de doctor în științe, şi care desfășoară muncă științifico-metodică prin cumul, să beneficieze de spor la salariu pentru grad științific.

Potrivit legislației în vigoare, doar președintele, vicepreședinții și secretarului științific general al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care practică activități științifice și prezintă anual darea de seamă despre activitatea sa, beneficiază de sporuri salariale.

Totodată, de sporuri la salariu beneficiază și cercetătorii științifici care activează în organizații de drept public din sfera științei și inovării precum și persoanele din corpul profesoral care dețin titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar sau conferențiar universitar.

În avizul la proiectul de lege se mai menționează că ”specialiștii și conducătorii din alte domenii de activitate, inclusiv persoanele care dețin funcții cu demnitate publică deținători ai gradelor științifice de doctor habilitat sau de doctor în științe și care desfășoară muncă științifico-metodică prin cumul, beneficiază de sporuri salariale dacă gradul științific a fost acordat în specialitatea ce corespunde obligațiilor funcției sau dacă persoana cu grad științific a prezentat raportul privind rezultatele activității științifice desfășurate în anul precedent”.

Fluxul de știri
0