Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a reacționat Filip la inițierea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Republicii Moldova a comentat proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, inițiat de fracțiunea socialiștilor. Iată ce a spus șeful Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. Inițiativa opoziției moldovenești din parlament de a acorda vot de neîncredere actualului Guvern al RM va eșua, a declarat miercuri prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a spus că, din punctul său de vedere, moțiunea este un subiect populist, electoral, care nu ţine cont de interesele cetățenilor.

"Acest pachet de șapte legi pentru care Guvernul RM și-a asumat răspunderea include legi foarte importante. Iar cetățenii trebuie să știe că aceste legi, pe lângă importanța lor pentru Moldova, reprezintă de asemenea un șir de condiții prealabile înaintate de Fondul Monetar Internațional (FMI)", a explicat Filip.

Спикер парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
FMI a înaintat 16 condiţii Republicii Moldova

Potrivit lui prim-ministrului, dacă Moldova va aproba în octombrie Acordul de colaborare cu FMI, acest lucru va însemna 25 milioane de dolari din partea FMI, 45 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale și circa 55 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Totodată Filip a menționat că hotărârea de emitere a obligațiunilor de stat în legătură cu datoriile celor trei bănci lichidate presupune cheltuieli în sumă de 750 de milioane de lei, iar finanțarea din exterior, care va fi deschisă după adoptarea pachetului de legi, va constitui 3 miliarde de lei.

Deciziile respective au fost coordonate atât cu majoritatea parlamentară, cât și cu partenerii de dezvoltare. După cum a eșuat moțiunea din vară, tot așa va eșua și cea din toamnă, a punctat Pavel Filip.

Anterior, fracțiunile de opoziție din Parlamentul RM au înregistrat un proiect de moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de Miniștri condus de Pavel Filip în legătură cu hotărârea Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru cele șapte legi, în scopul semnării acordului cu FMI. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de deputații socialiști. Au semnat de asemenea documentul comuniștii şi liberal-democrații. Pentru aprobarea moțiunii sunt necesare voturile a minimum 51 de deputaţi din cei 101. La ora actuală, socialiștii dispun de 24 de mandate, comuniștii de 7 mandate, iar liberal-democrații — de 10 mandate.

Fluxul de știri
0