Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Etapa a doua a investigaţiei Kroll : beneficiari mai mulţi decât s-a crezut

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei sunt mult mai mulţi şi se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Marți, Banca Națională a Moldovei a publicat nota informativă despre rezultatele investigațiilor realizate de compania Kroll în privința fraudei de proporții din sectorul bancar din Republica Moldova.

În urma investigațiilor Kroll, au fost identificate peste 600 de milioane de dolari care au dispărut din sectorul bancar, fără a se întoarce în conturile celor trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. În urma fraudei, la sfârșitul anului 2014, banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în stare de faliment.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Începe etapa a doua a investigaţiilor Kroll

În cadrul celei de-a doua etape, în urma analizei fluxului de fonduri din perioada 2012-2014, a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova.

Investigaţia companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite țări ale lumii.

În această perioadă (2012-2014), cele trei bănci au acordat credite care au depășit suma de 3 miliarde de dolari. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o fracțiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

Rezultatele investigației companiei Kroll, au demonstrat că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bilanţ: 15 judecători arestaţi şi un magistrat dat în urmărire internațională

Companiile Kroll și Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autoritățile din diferite state, inclusiv din Letonia și Estonia, pentru a obține probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acțiunile de recuperare a fondurilor delapidate.

Scopul final al investigației Kroll este recuperarea la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au profitat în mod deliberat de pe urma fraudei, inclusiv părțile și instituțiile financiare din afara Republicii Moldova.

Compania Kroll informează în mod regulat Banca Națională a Moldovei despre avansarea anchetei, care presupune o investigație extrem de complexă și implică sute de tranzacții create pentru a ascunde în mod deliberat destinația și beneficiarii finali ai acestei fraude.

Detaliile despre beneficiarii furtului din sistemul bancar rămân a fi deocamdată confidențiale pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor fraudate, precizează BNM.

Fluxul de știri
0