Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bilanţ: 15 judecători arestaţi şi un magistrat dat în urmărire internațională

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătoria sectorului Buiucani a emis mandate de arest preventiv pentru 15 judecători și trei executori judecătorești implicați în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din sistemul bancar al Republica Moldova. Încă un magistrat și un executor judecătoresc au fost dați în urmărire internațională.

CHIȘINĂU, 23 sept –Sputnik. Cincisprezece judecători și trei executori judecătorești, care au fost reținuți anterior, fiind bănuiți de spălarea a 20 de miliarde de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, au fost arestați pe un termen de 30 de zile, a comunicat Centrului Național Anticorupție.

Joi, au fost emise mandate de arest preventiv pentru 12 judecători și 3 executori judecătorești, iar vineri Judecătoria sectorului Buiucani din Capitală a emis o decizie similară pentru încă trei magistrați.

”În prezent, cele 18 persoane au fost puse sub învinuire şi arestate pe un termen de 30 de zile”, a anunțat CNA.

Viorel Morari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Judecătorii moldoveni, complici la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari

Totodată, au fost emise ordonanţe de căutare internaţională pe numele celui de-al 16-lea judecător şi a unui executor judecătoresc.

Până la aceast moment se cunosc numele câtorva dintre magistraţii arestaţi. Este vorba de Gheorghe Gorun — fostul judecător la Judecătoria Râșcani; Iurie Hârbu, judecător la Judecătoria Teleneşti, Sergiu Lebediuc, judecător la Judecătoria Râşcani; Ghenadie Bârnaz — magistrat la Judecătoria Râșcani din capitală; Iurie Țurcan- fost judecător la aceeaşi instanţă.

Procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, a declarat în ajun în cadrul unei conferinţe de presă că toate cele 18 persoane sunt acuzate într-un dosar de spălare de bani şi complicitate la spălare de bani. Potrivit procurorului, cu ajutorul acestor judecători şi executori judecătoreşti, printr-o bancă din Moldova au fost spălate 20 de miliarde de dolari.

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie împreună cu procurorii anticorupţie au desfăşurat, marţi, percheziţii la mai multe judecătorii din ţară, inclusiv la domiciliile unor judecători. În dosar sunt vizate în total 20 de persoane, dintre care 16 judecători şi 4 executori judecătoreşti.

Fluxul de știri
0