Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghimpu a fost enervat de Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьМихай Гимпу
Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, şi-a pierdut cumpătul atunci când i-a fost adresată o întrebare despre Vladimir Filat la o emisiune difuzată în direct.

CHIŞINĂU, 22 sept – Sputnik. Liderul PL, candidatul la funcţia de preşedinte al ţării Mihai Ghimpu, s-a enervat la culme în timpul unei emisiuni care era difuzată în direct, atunci când a fost întrebat despre deputatul PLDM Vladimir Filat, condamnat de prima instanţă la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Liberalul şi-a pierdut cumpătul atunci când moderatorul i-a adresat o întrebare despre cazul Filat.

„Nu sunt avocat şi nici procuror. Am venit în politică nu să-l apăr pe unul sau altul. Nu e problema mea”, a declarat furios Mihai Ghimpu.

Acesta a adăugat că i-a avertizat încă în 2009 pe membrii noii alianţe de guvernare să nu fure.

Vlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu: Filat şi Timofti ştiau despre creditele irecuperabile de la BEM

„Când am format alianţa, le-am spus: dragii mei, noi am promis că suntem alţii decât cei care au guvernat până la noi. Şi, cum au guvernat unii, unde au ajuns acum?”, s-a întrebat Ghimpu.

Anterior, liderul liberalilor a venit cu un sfat către ex-premierul Vladimir Filat. Ghimpu l-a îndemnat pe Filat să colaboreze cu ancheta dacă vrea să primească o pedeapsă mai uşoară.

„Mai bine să spună cine este complice cu dânsul şi să întoarcă înapoi miliardul furat, cât este acolo un, doi trei patru, cinci că el ştie mai bine, decât să facă testament. Să-şi ceară iertare şi poate va primi o pedeapsă mai uşoară”, a declarat liberalul.

Ghimpu a adăugat că întotdeauna a avut dubii faţă de integritatea lui Filat, dar a crezut că se va schimba şi „va lucra pentru oameni”.

„Eu am multe semne de întrebare faţă de Filat încă din 2008, fiindcă ştiam ce a făcut până în 2008 în calitate de deputat, la Departamentul Privatizării, cu gazoductul, multe alte lucruri.  Ştiam eu multe lucruri. Dar am crezut că şi-a luat să mănânce şi va continua şi pentru oameni, dar nu a fost aşa, pentru că a văzut că s-a permis ce a făcut atunci, s-a gândit că se poate şi mai departe. Şi uitaţi-vă unde am ajuns”, a declarat liderul PL.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce îl motivează pe Filat să fie optimist după gratii

Săptămâna aceasta, la Curea de Apel Chişinău a început examinarea recursurilor avocaţilor şi procurorilor prin care se contestă decizia Judecătoriei Buiucani, din 27 iunie.

Ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Magistraţii au mai decis confiscarea tuturor bunurilor lui Filat, care au fost dobândite ilicit. Astfel, s-a stabilit confiscarea a patru automobile de lux în valoare de 4,5 milioane de lei. Vor fi confiscate, de asemenea, mai multe bunuri dobândite ilicit cu o valoare totală de peste 791,2 milioane.

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Fluxul de știri
0