Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghimpu: Filat şi Timofti ştiau despre creditele irecuperabile de la BEM

© Photo : Igor VzorovVlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти
Vlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PL, Mihai Ghimpu, susţine că organele de control au avertizat la timp conducerea ţării despre situaţia din sectorul bancar, însă aceste semnale de alarmă au fost ignorate.

CHIŞINĂU, 14 apr – Sputnik. Nimeni dintre cei care au deţinut cele mai înalte funcţii de conducere în stat în perioada 2011 – 2014 nu a reacţionat la semnalele de alarmă trase de Banca Naţională cu privire la situaţia de la Banca de Economii, a declarat joi liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Mai concret, în perioada 2012 – 2013, prim-ministrul ţării Vlad Filat a primit patru scrisori din partea BEM şi tot atâtea de la CNA. Prima scrisoare a fost din data de 5 aprilie 2012”, a spus Ghimpu.

Адриана Бецишор 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Beţişor: Filat a beneficiat de banii scoşi din BEM

Potrivit deputatului, în scrisoare ere menţionat că la BEM capitalul normativ s-a redus cu 471 de milioane şi dacă în 2012 Filat ar fi luat în considerare problema creditelor neperformante, banca respectivă ar fi existat şi astăzi.

El a mai subliniat că preşedintele ţării, Nicolae Tomofti, a fost de asemenea informat de BNM şi CNA despre aceste probleme.

Dânsul a mai afirmat că cei din conducerea ţării au fost informaţi despre creditele neperformante şi despre transferurile de miliarde peste hotare, dar nimeni nu a reacţionat în nici un fel.

„De ce? Pentru că unii dintre ei au luat parte la acest furt de la bun început. Să spui acum că organele responsabile nu au luat măsuri este o minciună”, a spus Ghimpu.

La mijlocul lui octombrie 2015, deputaţii moldoveni au votat pentru ridicarea imunităţii fostului premier, Vlad Filat, la cererea Procurorului General. Din toamna lui 2015 şi până la ora actuală Filat se află în arest preventiv. Liderul PLDM este cercetat penal, fiind învinuit de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă.

Fluxul de știri
0