Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghilețchi pune la grea încercare mecanismul de înscriere în cursa prezidențială

© Photo : Valeriu Ghilețchi / FacebookDeputatul moldovean Valeriu Ghilețchi
Deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul atacă trei prevederi din Codul electoral și anume obligația de a colecta semnături din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi, cele minimum 600 de semnături din fiecare dintre aceste unități și implicarea administrației publice locale în procesul de autentificare a listelor de subscripție.

CHIȘINĂU, 22 sept — Sputnik. Bazele mecanismului actual de înscriere în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova au fost atacate la Curtea Constituțională de către deputatul independent Valeriu Ghilețchi.

El a anunțat anterior că va candida la șefia statului și la ora actuală continuă să colecteze semnături în susținerea candidaturii sale. Ghilețchi susține că s-a confruntat cu dificultăți exagerat de mari, create de actualul cadru legislativ.

Mircea Snegul, Valeriu Ghilețchi și Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Politică
Valeriu Ghilețchi a anunțat că vrea să-i ia locul lui Nicolae Timofti

În sesizarea sa, deputatul atacă trei prevederi din Codul electoral. Este vorba despre 1) obligația de a colecta semnături din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi, 2) cele minimum 600 de semnături din fiecare dintre aceste unități și 3) implicarea administrației publice locale în procesul de autentificare a listelor de subscripție.

Mai exact, Ghilețchi a cerut în sesizarea sa fie declarate neconstituționale următoarele prevederi:

— expresiile „în prezența conducătorului autorității administrației publice locale pe al cărei teritoriu s-au colectat semnăturile" și „Lista de subscripţie se autentifică prin aplicarea, pe fiecare foaie, a ștampilei autorităţii administraţiei publice locale respective" de la alineatul (6) al articolului 42 din Codul electoral;

— sintagma „din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova" de la alineatul (1) al articolului 102 din Codul electoral;

— prevederea „Se consideră conforme cu alin. (1) unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături" de la alineatul (2) al articolului 102 din Codul electoral;

— prevederea din la alineatul (3) al articolului 156 din Codul electoral care stabilește că „listele care nu au fost autentificate prin aplicarea ştampilei autorităţii administraţiei publice locale respective".

Fluxul de știri
0