Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Raportul BNM anunță creșterea PIB-ului și diminuarea inflației

© Parlamentul Republicii MoldovaSergiu Cioclea, Guvernatorul BNM
Sergiu Cioclea, Guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Abonare
În primul trimestru al acestui an, PIB a înregistrat o creștere de 0.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2015. Declarația a fost făcută de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul unei conferințe de presă.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Joi, în cadrul unei conferințe de presă a fost prezentat raportul asupra inflației din trimestrul II 2016. Astfel, rata anuală a inflației a constituit 7.9 la sută, fiind cu 3.1 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent. În luna iunie 2016, inflația s-a diminuat până la valoarea de 7.4 la sută.

”Evoluția descendentă a acesteia s-a datorat cererii interne modeste, revizuirii tarifului la energia electrică, ofertei mari de fructe și legume din acest an, precum și aprecierii monedei naționale. Totuși, în trimestrul I 2016, PIB-ul a înregistrat o creștere de 0.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2015”, a declarat Sergiu Cioclea.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
BNM, despre riscuri, inflaţie şi politică monetară

Potrivit unui comunicat al BNM, activitatea economică a fost superioară celei din a doua jumătate a anului precedent, dar se atestă totuși o creșterea economică modestă, situată sub nivelul său potențial. Aceste evoluții reflectă scăderea în termeni reali a venitului disponibil al populației, dar și incertitudinea încă sporită din partea agenților economici și a populației cu privire la evoluția ulterioară a economiei.

În privința politicilor monetare pentru trimestrul II al 2016, în urma evaluării balanței riscurilor interne și externe, s-a decis diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară, cu câte 2.0 puncte procentuale. Astfel, rata de bază a fost micșorată de la 17.0 (nivel stabilit la ședința din 31 martie 2016) până la 15.0 la sută anual, iar la ședința din 26 mai 2016 — de la 15.0 până la 13.0 la sută anual. Ratele medii ale dobânzilor la depozitele în sold și-au stopat tendința crescătoare și ca urmare au consemnat un declin temperat și rate medii la creditele acordate de către sistemul bancar.

Raportul atenționează supra riscurilor legate de instabilitatea economiei mondiale, în contextul discuțiilor din cadrul OPEC, unde s-au întrunit marii producători de petrol, iar discuțiile pe marginea reducerii producției de petrol la nivel mondial s-au soldat cu eșec. De asemenea, un factor de instabilitate economică este și referendumul din Marea Britanie unde 51.9 la sută din participații la vot s-au pronunțat pentru ieșirea din UE. Documentul a luat în calcul reluarea relațiilor bilaterale dintre Turcia și Federația Rusă de la sfârșitul lunii iunie, dar și recenta tentativă de lovitură de stat din Turcia, care au generat volatilități importante pe piața mondială.

Fluxul de știri
0