Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CNA face totalul: 12 judecători și 3 executori judecătorești plasaţi în arest

© Sputnikpenitenciar тюрма
penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătoria sectorului Buiucani a emis mandate de arest preventiv pentru 12 judecători și pentru trei executori judecătorești, implicați în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova. Vineri, vor fi examinate dosarele a încă trei foști magistrați.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Pe parcursul zilei de joi, Judecătoria sectorului Buiucani a emis mandate de arest preventiv pentru 12 judecători și 3 executori judecătorești, a comunicat Centrului Național Anticorupție.

"Judecătoria Buiucani: Până la această oră, 12 judecători şi 3 executori judecătoreşti au fost arestaţi pe un termen de 30 de zile. Trei magistraţi au rămas pentru mâine. S-a tras linie pentru azi", a scris Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, pe o rețea de socializare.

Până la această moment se cunosc numele a câtorva dintre magistraţii arestaţi. Este vorba de Gheorghe Gorun — fostul judecător la Judecătoria Râșcani; Iurie Hârbu, judecător la Judecătoria Teleneşti, Sergiu Lebediuc, judecător la Judecătoria Râşcani; Ghenadie Bârnaz — magistrat la Judecătoria Râșcani din capitală; Iurie Țurcan- fost judecător la aceeaşi instanţă.

Полиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Judecătoria Buiucani este asaltată de procurori şi ofiţerii CNA

Procurorii au depus astăzi la Judecătoria Buiucani un demers cu privire la aplicarea mandatului de arest în izolator pe un termen de 30 de zile pentru fiecare dintre cei 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti, reţinuţi marţi de ofiţerii CNA.

Mâine, instanața urmează să examineze dosarele a încă trei magistrați.

Procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, a declarat în ajun în cadrul unei conferinţe de presă că toate cele 18 persoane sunt acuzate într-un dosar de spălare de bani şi complicitate la spălare de bani. Potrivit procurorului, cu ajutorul acestor judecători şi executori judecătoreşti, printr-o bancă din Moldova au fost spălate 20 de miliarde de dolari.

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie împreună cu procurorii anticorupţie au desfăşurat, marţi, percheziţii la mai multe judecătorii din ţară, inclusiv la domiciliile unor judecători. În total în dosar sunt vizate 20 de persoane, dintre care 16 judecători şi 4 executori judecătoreşti.

Fluxul de știri
0