Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primăria care şi-a propus să întoarcă toate bogăţiile locale orăşenilor

© Sputnik / Miroslav RotariСергей Лаблюк и Виорел Дандара
Сергей Лаблюк и Виорел Дандара - Sputnik Moldova
Abonare
Administraţia publică locală din Orhei s-a adresat în instanţă cu cererea de a întoarce în gestiunea primăriei Cariera din oraş.

CHIŞINĂU, 20 sept – Sputnik. Primăria oraşului Orhei va face tot posibilul pentru ca pământul şi bogăţia oraşului să aparţină orheienilor, a declarat viceprimarul oraşului Orhei, Viorel Dandara, marţi, 20 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul multimedia Sputnik-Moldova.

Declaraţiile viceprimarului vin în contextul disputelor care au apărut în jurul Carierei Ivanos din Orhei. Potrivit lui Dandara, această carieră este exploatată ilegal timp de mai bine de 10 ani de un agent economic care nu virează nici un ban în bugetul local, deşi cariera este proprietate a oraşului Orhei.

Парк Иванос в Оргееве - Sputnik Moldova
Societate
La Orhei va fi inaugurat un parc muzical unic în Moldova

„Oraşul nu are nici un bănuţ din exploatarea acestei cariere. Timp de 10 ani, ea este exploatată ilegal. Prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei, doar pentru chirie”, a adăugat Sergiu Labliuc, juristul administraţiei publice locale din Orhei.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, în timp ce agentul economic înregistrează beneficii de milioane, locuitorii din regiune au de suferit.

„Locuitorii oraşului Orhei şi din regiune au suferit din cauza exploziilor de la această carieră, le-au fost deteriorate casele. Nu au primit nici o compensaţie. Primăria a sesizat procuratura pe acest caz. Poziţia noastră este fermă, nu ne gândim decât la binele oraşului”, a declarat Labliuc.

Viceprimarul Dandara a comunicat că Primăria oraşului Orhei a înaintat o cerere în judecată, iar la 5 septembrie Curtea de Apel a luat decizia de a stopa extragerea pietrişului şi nisipului şi a activităţii carierei în general.

„Primăria va întreprinde toate acţiunile ca să returneze terenul oraşului. Această cariera a afectat nu numai locuinţele locuitorilor din preajmă, dar şi determină apariţia alunecărilor de teren din regiune”, a spus viceprimarul.

Potrivit lui, dacă locuitorii oraşului vor decide exploatarea în continuare a carierei, aceasta se va întâmpla doar în anumite condiţii: bogăţia oraşului trebuie să aparţină locuitorilor acestuia, cetăţenii care au avut de suferit vor primi spaţii locative, cariera va fi exploatată exclusiv de o întreprindere locală, iar veniturile de milioane care erau obținute ilegal de către asociații SRL Ivanos vor fi redirecționate pentru compensarea serviciilor comunale ale orășenilor.

Fluxul de știri
0