Cariera politică a președintelui Timofti este pe ultima sută de metri: la 30 octombrie în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. Ca la urmă, Timofti ar fi trebuit să plece la summitul șefilor de stat din CSI, însă, prudent, a refuzat. Oficial, termenul mandatului său prezidențial deja a expirat.
Discuții „prezidențiale" sau cine îl va înlocui pe Timofti
Ion Păduraru, purtătorul de cuvânt al președintelui RM, a menționat că nu cunoaște care este motivul acestei decizii a lui Timofti. În locul președintelui, în Kârgâzstan va pleca Pavel Filip. Fiind împuternicit cu puterea executivă și având o mai mare greutate politică decât Timofti, premierul, după toate probabilitățile, se va simți la summit ca peștele în apă. Filip nu este un element decorativ de pe treptele ierarhiei administrative, ci rezolvă problemele reale ale țării.
Totodată, mulți experți împărtăşesc aceeași opinie: este chiar bine că Timofti nu pleacă la summit.
În primul rând, fiind președinte, acesta oricum nu poate soluţiona nicio problemă (nu doar pentru că nu a fost ales de popor și a fost numit de către deputați, adică, de fapt, de către alianța aflată la putere, ci și în virtutea calităților sale personale).
În al doilea rând, premierul Filip reprezintă conducerea reală a RM: face parte din partidul de guvernământ care, la rândul său, intră în componența alianței de guvernare.
În al treilea rând, ținând cont de schimbul de replici dure pe care l-a avut cu Vladimir Putin la unul dintre summiturile anterioare, este mai rezonabil pentru relațiile reciproce dintre Moldova și Rusia, ca de data aceasta Timofti să rămână acasă.
Istoria summiturilor sau prin ce a ieşit în evidență Timofti
În general, nu este pentru prima dată când Nicolae Timofti refuză să plece la summitul șefilor de stat din CSI. S-a mai întâmplat și în anul trecut. În schimb a „onorat" cu prezența sa summiturile CSI din 2012, 2013 și 2014. Cel mai scandalos a fost pentru el summitul din 2014, când s-a lansat într-un schimb de replici cu Vladimir Putin. Preşedintele Moldovei i-a adus reproşuri şefului statului rus în legătură cu modul în care a reacționat Moscova la semnarea de către RM a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
La rândul său, Putin i-a atras atenția lui Timofti asupra unui fapt evident, în opinia Kremlinului: trebuia să se gândească în prealabil ce efect vor produce documentele semnate cu Europa asupra relațiilor cu alți parteneri. Putin i-a amintit lui Timofti că Rusia nu a fost niciodată împotriva apropierii cu UE, cu atât mai mult cu cât ea însăși dorește această apropiere, și chiar se apropie.
„Este vorba de circumstanțe. Problemele nu apar în legătură cu măsurile de protecție ale Rusiei, ci din cauza că partenerii noștri nu au considerat că este necesar să discute la timp, deschis, amplu, la obiect și profesionist toate riscurile care apar pentru economia rusă și cea a altor state CSI în legătură cu aplicarea normele zonei de liber schimb, după aderarea colegilor la alte uniuni comercial-economice", a declarat Putin.
Imaginile cu discuția dintre Timofti și Putin au făcut înconjurul lumii. Iar telespectatorii din mai multe țări s-au întrebat cine este, în general, acest Nicolae Tomofti.
Ce program vor avea președinții la summitul din acest an
În contextul aniversării a 25 de ani de la formarea CSI, șefii de stat vor totaliza activitatea uniunii interstatale, vor face un schimb de opinii privind direcțiile principale de dezvoltare ulterioară a Comunității. Se prevede ca la sfârșitul summitului să fie adoptat un pachet de documente legat de împlinirea a 25 de ani de la crearea CSI și a 70 de ani de la încheierea procesului de la Nürnberg, dar și declarații cu privire la contracararea terorismului internațional sau problema mondială a substanţelor narcotice. Se preconizează totodată semnarea unor hotărâri de ordin organizatoric, în special cu privire la preluarea de către Rusia a președinției CSI în anul 2017.
Cel de al patrulea președinte în perioada de independență a Republicii Moldova: date biografice
Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești, raionul Soroca. În anul 1964 a absolvit școala medie din Florești. În perioada 1967-1972 a studiat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova.
În perioada 1974 — 1976 Nicolae Timofti a lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiției, iar pe 11 aprilie 1976 a fost ales judecător în fostul sector Frunze al Capitalei. În perioada 1980 — 1996 exercită funcția de magistrat la Judecătoria Supremă. În iunie 1990 este ales vicepreședinte al Judecătoriei Supreme.
În 1992 urmează cursurile Institutului de perfecționare a judecătorilor din SUA în cadrul programului de studiu „Sistemul judecătoresc al SUA", iar în 1996 cursurile programului de studiu „Convenția CEDO", organizate sub egida PNUD.
În 1996 a fost numit președinte al Curții de Apel a Republicii Moldova și este decorat cu ordinul „Gloria Muncii". În 1998 i se conferă titlul „Om Emerit". În perioada 2001 — 2003 este judecător la Curtea de Apel a Republicii Moldova, iar în perioada 2003 — 2005 magistrat la Curtea de Apel Chișinău.
În 2005 este numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. În perioada 2003 — 2011 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din 2011 este președintele acestei instituții.
Pe 16 martie 2012 este ales de Parlament în funcția de președinte al Republicii Moldova.
A depus jurământul de președinte al Republicii Moldova pe 23 martie 2012.
Nicolae Timofti este căsătorit și are trei copii.