Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: ANRE va majora tarifele, dar după alegeri și cu voie de la domnie

© Sputnik / Мирослав РотарьRuslan Surugiu
Ruslan Surugiu - Sputnik Moldova
Abonare
Istoria se repetă. ANRE va tergiversa luarea deciziei privind majorarea tarifelor la căldură și curent electric, solicitată de Termoelectrica, până la alegerile prezidențiale. Directorii ANRE vor majora tarifele, dar după 30 octombrie și ținând cont de recomandările autorităților. Este opinia expertului în energetică Ruslan Surugiu.

CHIŞINĂU, 13 sept — Sputnik. Directorul Centrului pentru Eficiență Energetică și Resurse Regenerabile, Ruslan Surugiu, a declarat în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova că Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică nu a revăzut tarifele pentru energia termică și electrică produse de către centralele electrice cu termoficare încă din 2010. Și, spune expertul, bineînțeles acestea trebuie ajustate la zi.

Ruslan Surugiu afirmă că în cazul tarifelor pentru energia electrică, chiar dacă va avea loc o majorare, impactul asupra consumatorilor nu va fi unul major. Și asta pentru că ponderea energiei electrice produse în Republica Moldova (partea leului revenindu-i Termoelectricii), față de cea importată, este destul de mică: de la 20 la 25 la sută. În schimb, energia termică, pe timp de iarnă, constituie o povară grea pentru consumatorii casnici. Majorarea tarifului cu 27 de procente, de la 980 de lei pentru o gigacalorie până la 1257 de lei, este una care i-ar putea aduce în stare de șoc pe cei mai mulți dintre consumatori.

De ce Termoelectrica cere majorarea tarifelor, dacă autoritățile spun că acolo lucrurile merg atât de bine?

ТЭЦ - Sputnik Moldova
În noul sezon cu noi tarife: majorarea este inevitabilă

Ruslan Surugiu afirmă că este straniu faptul că Termoelectrica solicită majorarea tarifelor la căldură, dacă e să ținem cont de declarațiile făcute de autorități privind reformele și succesele înregistrate la această întreprindere. Și anume, întreprinderea beneficiază de un program de investiții din partea Băncii Mondiale în sumă de 40 de milioane de dolari. Iar în mai 2016, ministru adjunct al Economiei Valeriu Triboi a venit cu declarații în presă privind situația de la Termoelectrica. Atunci, domnul Triboi a declarat că Termoelectrica a redus pierderile anuale pe care le înregistra de la 1,3 miliarde de lei la 300 de milioane de lei în 2015. Surugiu spune că, dacă acesta este trendul, acum pierderile înregistrate de Termoelectrica ar fi trebuie să ajungă la zero.

"Este straniu faptul că din mai 2016, de la declarațiile făcute de Triboi, au trecut patru luni și Termoelectrica solicită majorarea tarifelor. Ce se întâmplă: ministrul adjunct Triboi nu cunoaște situația sau face declarații populiste?", întreabă Surugiu.

Directorului Centrul pentru Eficiență Energetică și Resurse Regenerabile i se pare straniu și faptul că acum câțiva ani Termocomul era o întreprindere care acumula venituri, după care a început în mod brusc să acumuleze datorii.

Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Societate
Parlicov: tarifele vor fi majorate, auditul energetic - superfluu

"După cum îmi aduc eu aminte, în 2010, doar în jumătate de an, Termocom a raportat un surplus de 60 de milioane de lei. Ca, în 2014, Termocomul deja să raporteze pierderi de 300 de milioane de lei, activând practic în aceleași condiții, cu același tarif. Asta ridică mari semne de întrebare privind calitatea gestionării întreprinderii", spune Surugiu.

Expertul afirmă că ANRE este obligată să efectueze un audit la Termoelectrica, să verifice care este calitatea gestionarea acestei întreprinderi. Și nu unul în baza cifrelor pe car le prezintă Termoelectrica, dar se vadă ce se întâmplă acolo de facto.

ANRE, o instituție închisă și neindependentă

Întrebat de jurnalistul Sputnik Moldova dacă nu cumva și de data aceasta autoritățile politice și administrative ar putea să facă presiuni asupra directorilor de la ANRE, Ruslan Surugiu a ținut să ne aducă aminte cum au fost examinate tarifele de ANRE în rândurile trecute.

El a amintit că atunci autorităţile au făcut presiune asupra ANRE ca aceasta să nu majoreze tarifele atât timp cât au avut loc alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Același lucru l-au făcut în 2015, când au avut loc alegerile locale. Apoi au avertizat că dacă tarifele vor fi majorate nejustificat, atunci directorii ANRE vor încăpea pe mâna procurorilor, vor fi pedepsiți.

Линия электропередач - Sputnik Moldova
De ce diminuare tarifului la electricitate nu trebuie să fie un motiv de bucurie

"Între timp a apărut și un raport de audit al performanței ANRE, elaborat de către Secretariatul Comunității Energetice în care concluziile sunt foarte clare: necompetență, neprofesionalism, obediență politică, netransparență. Raportul acesta arată că ANRE a căzut foarte și foarte jos, cu părere de rău. Dintr-o agenție care trebuie să fie independentă, deschisă, să apere interesele consumatorilor, să iasă în fața societății și să spună care este situația în domeniul pe care îl reglementează, ea s-a transformat într-o clică care ține totul în secret, nu spune nimic, ascultă de cineva care le spune ce să facă și când să facă", a spus expertul.

Directorului Centrul pentru Eficiență Energetică și Resurse Regenerabile afirmă că acum istoria cu majorarea tarifelor se repetă. Și anume, ANRE va trage de timp, va examina tarifele propuse de Termoelectrica până vor trece alegerile prezidențiale. După care, adică după ce va fi ales președintele țării, ANRE va majora tarifele ținând cont de sugestiile venite de la guvernanți. Surugiu spune că tarifele vor fi majorate ca să nu fie adusă în prag de faliment Termoelectrica, dar nu prea tare ca să nu provoace nemulțumirea populației.

Fluxul de știri
0