Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În noul sezon cu noi tarife: majorarea este inevitabilă

© Sputnik / Евгений ПанасенкоТЭЦ
ТЭЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Primele audieri publice pe problema majorării tarifelor la energie electrică și căldură au avut loc marți. Judecând după declarația președintelui ANRE Alexandru Mijin, cetățenii nu vor putea evita majorarea tarifelor.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Noile tarife la căldură şi energia electrică trebuie să fie adoptate până la începutul noului sezon de încălzire, a declarat marți după audierile publice reprezentantul Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Alexandru Mijin.

Автономное отопление - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Termoelectrica: încălzirea autonomă – „bombă” montată în apartament

Anterior, SA "Termoelectrica" s-a adresat către ANRE cu cererea de majorare a tarifelor la energia electrică și termică. Furnizorul ar vrea ca tariful la energia electrică să fie majorat cu 12,3%, până la 179,51 bani pentru un kW/oră, iar tariful la căldură — cu 27,4%, până la 1257,38 pentru G/cal. "Termoelectrica" își explică solicitarea prin faptul că "din octombrie 2011, când tarifele au fost revăzute pentru ultima dată, cheltuielile pentru producerea și livrarea energiei electrice și termice au crescut substanţial".

"La moment analizăm tarifele prezentate. Avem mai multe întrebări faţă de întreprindere. Posibil, vor fi introduse unele corectări în acele calcule pe care le-a prezentat "Termoelectrica", astfel că tariful va fi mai mic decât cere întreprinderea", le-a spus jurnaliștilor Mijin.

Răspunzând la întrebarea dacă vor fi majorate tarifele până la începutul noului sezon de încălzire, funcționarul a răspuns: "cred că da".

La rândul său, directorul general al SA "Termoelectrica", Veaceslav Eni, a precizat că întreprinderea a făcut prima solicitare către ANRE în 2015. După care, potrivit acestuia, pe parcursul anului s-a muncit la reducere a cheltuielilor întreprinderii, astfel că acum calculele prezentate sunt fondate.

 

Fluxul de știri
0