Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filat şi-ar putea îmbunătăţi condiţiile de "cazare" în penitenciar

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A fost selectată Compania care va proiecta noului penitenciar din Chișinău. Deocamdată însă numele acesteia nu este făcut public.

CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Se pare că au început să se mişte lucrurile în privinţa construcţiei unui nou penitenciar la Chişinău. Cel puţim, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) a informat că au fost organizate deja interviurile pentru selectarea companiei care va proiecta noul penitenciar.

Potrivit sursei, la interviu au participat reprezentanții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei și șefa Cabinetului ministrului Justiției, Tatiana Iurco, pentru interviu fiind selectate 3 companii de proiectare străine din cele 6 care au prezentat ofertele.

„În rezultatul evaluării ofertelor reprezentanților companiilor de proiectare conform criteriilor stabilite, membrii grupului de lucru al UIP au selectat compania câștigătoare a concursului internațional", precizează DIP.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Calculul care îl face pe Filat să se simtă bine în penitenciar

Numele și ideile de proiect ale companiei câștigătoare va fi dezvăluit însă abia după semnat contractul de inițiere a activităților de proiectare a Penitenciarului din Chișinău. Acest lucru urmează se producă în timpul apropiat, cu respectarea mai multor cerințe procedurale.

Proiectul de construcție al viitorului penitenciar urmează să contribuie la realizarea obiectivelor Guvernului de reformare a organizării și managementului instituțiilor penitenciare.

Noua puşcărie va fi construită din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Parlamentul a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova a împrumutat în acest scop 39 de milioane de euro de la BDCE. După darea în exploatare a noii închisori, Penitenciarul numărul 13 din Chişinău urmează să fie închis.

La Penitenciarul numărul 13 se află în arest şi fostul premier al Moldovei, Vladimir Filat, condamnat de instanţă la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Celula lui Filat va fi dezinfectată. Ce s-a întâmplat

Anterior, apărarea lui Filat a depus la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului o plângere împotriva Republicii Moldova, pe motiv că clientul lor ar fi deţinut în „condiţii inumane şi degradante".

Surse din cadrul Penitenciarul numărul 13 au declarat la momentul respectiv pentru Sputnik că Filat este deţinut în condiţii de zeci de ori mai bune în comparaţie cu alţi puşcăriaşi. Astfel, celula acestuia era prevăzută cu WC şi duş în interior şi avea o suprafaţă de 10 metri pătraţi, norma de 4 metri pentru deţinut fiind respectată, spre deosebire de cazul altor puşcăriaşi.

Potrivit estimărilor iniţiale, proiectul construcţiei noului penitenciar din Chişinău urmează să fie implementat până în anul 2018. Ceea ce înseamnă că fostul premier şi şef al PLDM are toate şansele să apuce şi condiţii mai bune de detenţie.

Fluxul de știri
0