Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opinie: declaraţia lui Pettit este o "palmă" dată unioniştilor de faţadă

© Sputnik / Miroslav RotariПосольство Америки в Молдове
Посольство Америки в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Declaraţia ambasadorului american la Chişinău, că Moldova nu este România şi că aceasta ar trebui să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure, rămâne în continuare subiectul unor comentarii mai mult sau mai puţin pertinente.

CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Într-un editorial publicat de cotidianul.ro se spune că afirmaţiile lui James Pettit reprezintă o „palmă" dată figurilor politice sau din societatea civilă din România „care promovează un unionism de faţadă şi nesincer, pur electoral şi din interes". Mai mult decât atât, autorul consideră că Statul român, prin diversele sale instituţii, a manifestat în ultima perioadă o atitudine de desconsiderare şi lipsă de respect faţă de poporul moldovean şi faţă de instituţiile RM.

James Pettit - Sputnik Moldova
Ce a mai spus Pettit în afara faptului că Moldova nu-i România

Astfel, acesta opinează că diplomatul american nu a făcut altceva decât să ceară ca oamenii să înţeleagă care sunt realităţile şi să treacă la treabă?

„Pentru o mai bună informare ar trebui precizat faptul că, în ultimii ani, dar mai pregnant în ultimele luni, în Republica Moldova, Statul român, prin diversele sale instituţii, manifestă o desconsiderare a poporului moldovean şi, în acelaşi timp, o lipsă totală de respect faţă de instituţiile de peste Prut", se spune în editorial.

Autorul critică partidele politice din România care, prin filialele din Moldova, „din lipsa de imaginaţie politică, manifestă ideea unui unionism deşănţat" care urmăreşte un singur scop: obţinerea voturilor de la electoratul român din Republica Moldova!

Editorialistul aminteşte de "strategia de unire a Republicii Moldova cu România", lansată de Partidul Naţional Liberal (PNL) din România la începutul acestui an.

Lucian Boia - Sputnik Moldova
Lucian Boia: ambasadorul american la Chişinău a avut dreptate

„Un alt actor politic ce brăzdează Moldova în căutare de voturi este şi Mircea Cosma, respectiv penalul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, care pentru câteva sute de lei convinge primarii din Republica Moldova să îşi înfrăţească localităţile cu unele din România. În acest demers, Cosma este ajutat de către unionistul "nepereche" George Simion", mai punctează acesta.

În acelaşi context electoral se încadrează şi acţiunile fostului preşedinte român Traian Băsescu, care a dobândit între timp cetăţenia moldovenească. Băsescu va candida la funcţia de senator al României pe colegiul Diaspora, încercând să obţină un număr foarte mare de voturi de la compatrioţii săi, astfel încât PMP-ul să treacă pragul electoral.

Totodată, se subliniază în articol, oficialii de la Bucureşti nu se delimitează instituţional de acţiunile politice electoral-unioniste.

Fluxul de știri
0