CHIŞINĂU, 5 sept — Sputnik. Problema nu este ce vrea România, ci dacă vor ei să se unească cu România, afirmă istoricul Lucian Boia într-un interviu pentru news.ro, precizând că cei mai mulţi preferă să trăiască într-o Republică Moldova independentă.
Solicitat să se refere la declaraţiile ambasadorului SUA în Moldova, James Pettit, care a afirmat că Moldova nu este România şi că RM trebuie să-şi urmeze propria cale de dezvoltare, istoricl a precizat: "Mă gândesc la toată disputa iscată în urma declaraţiei ambasadorului american de la Chişinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaşte deloc istoria. Nişte tineri isteţi s-au apucat să îi ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e România, a spus că are o istorie specifică şi are o istorie specifică, pentru că până la 1812 e aceeaşi istorie, nu cu a României, ci cu a Moldovei, România există abia de la 1859, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta faţă de istoria României şi asta a marcat-o din toate punctele de vedere. România, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poţi să spui că Basarabia este România".
Lucian Boia mai punctează în continuare: "Afirmaţia corectă e că Basarabia nu e România sau că e aproape de România, dar nu e identică, nu sunt acelaşi lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul internaţional cu totul altul şi Rusia, care îşi are interesele ei în zonă, dar mai ales şi asta nu se spune, din pricina faptului că basarabenii, să le spunem aşa, într-o majoritate evidentă, nu vor să se unească cu România. Problema nu este ce vrea România aici, ci dacă vor ei să se unească cu România. Cei mai mulţi preferă să trăiască într-o Republică Moldovă independentă"
Declaraţiile ambasadorului american la Chişinău au dus la o reacţie critică şi puternică la Bucureşti, reacţie care a culminat cu un proiect de declaraţie a Senatului, care respinge ca "neavenite" afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, şi cere lămuriri din partea autorităţilor americane.
Citiţi şi Cristoiu: declaraţia ambasadorului SUA a stârnit o agitaţie vecină cu paranoia>>>