Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Diaspora moldovenească dă alarma: vor mai multe secţii de votare

© Sputnik / Мирослав РотарьКабины для голосования
Кабины для голосования - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții diasporei moldovenești doresc mărirea numărului de secții de votare peste hotarele ţării pentru a-și putea exercita dreptul la vot.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții diasporei Republicii Moldova în Rusia "Baştina" au cerut majorarea numărului de secții de votare, pentru a-şi putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Fondatorul diasporei „Baştina”, Dumitru Pogorea, se simte jignit de faptul că conaţionalii noştri nu-şi pot exercita dreptul la vot din cauza numărului mic de secţii de votare deschise în Rusia.

Exclusiv! Igor Dodon dezvăluie detalii din culisele discuțiilor purtate cu Năstase și Usatîi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce vrea Dodon mai multe secţii de votare pentru moldovenii din diaspora

„Alegerile precedente au arătat că în Rusia sunt foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri care doresc să-şi exercite dreptul la vot. M-am simţit jignit de faptul că în Moscova au fost deschise foarte puţine secţii de votare. Ne-am adresat atunci Comisiei Electorale şi la Ambasadă pentru a le spune că nu este nevoie de o secţie de votare în oraşe precum Novosibirsk, deoarece acolo sunt foarte puţini cetăţeni ai Republicii Moldova care au dreptul de vot. În schimb ar fi fost binevenit să fie deschise secţii de votare în oraşe precum Surgut, Nijnevatovsk, Tiumeni, Kursk, Kostroma, însă nu am fost auziţi”, a declarat Pogorea.

Fondatorul diasporei „Baştina” menţionează că moldovenii din 45 de ţări, prezenţi la Congresul diasporei, s-au arătat nemulţumiţi de situația din Republica Moldova.

„Toţi cei prezenţi la Congresul diasporei, la care au participat reprezentanţi din peste 45 de state, sunt revoltaţi de cele ce se petrec la noi în ţară. Noi, cei din afara ţării, cât şi cei din ţară avem, cred, un vector comun – schimbarea lucrurilor înspre bine în această ţară şi fără un preşedinte capabil, apt, nu va fi posibiă această schimbare spre bine”, a mai menţionat el.

Confederaţia Diasporelor Moldoveneşti - Sputnik Moldova
Politică
Un anunţ ca un avertisment: diaspora revine acasă

Potrivit datelor prezentate de Ministerul de Externe al Republicii Moldova, aproximativ 478 de mii de moldoveni se află în Federația Rusă. Urmează Italia, unde au emigrat aproximativ 142 de mii de concetăţeni de-ai noștri.

La alegerile parlamentare din toamna anului 2014, mai multe partide, dar și susținătorii acestora, au fost nemulțumiți de faptul că în Federația Rusă a fost deschis un număr insuficient de secții de votare, iar mulți conaționali de-ai noștri nu au reușit să-și exercite dreptul la vot.

Fluxul de știri
0