Surpriză: "Eurovision - 2017" ar putea avea loc în Rusia, nu în Ucraina

© Sputnik / Валерий Шустов / Accesați arhiva multimediaСпасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного
Спасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного - Sputnik Moldova
Abonare
Dreptul de a găzdui "Eurovision - 2017" poate trece la Rusia, dacă până la începutul luniii octombrie Ucraina nu va pune la punct parametrii desfăşurării concursului.

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Informaţia cum că "Eurovisionul" şi-ar putea schimba "locaţia" a fost comunicată de ziarul "Izvestia".

Первая и вторая генеральная репетиция второго полуфинала Евровидения 2016 - Sputnik Moldova
Reprezentanta Ucrainei este câştigătoarea concursului „Eurovision 2016"

Trei orașe din Ucraina — Kiev, Dnepr (fostul Dnepropetrovsk) și Odesa — pretind să găzduiască "Eurovision — 2017". Serviciul de presă al Guvernului Ucrainei a comunicat anterior despre contramandarea conferinței de presă la care urma să fie anunțat orașul în care va avea loc "Eurovision — 2017". Comisia de concurs a mai amânat termenele anunțării câștigătorului concursului, explicând acest lucru prin apariţia unor dificultăți cu caracter financiar. Însă primarul Kievului, Vitalii Kliciko, este de părere că tergiversarea desemnării orașului care va găzdui "Eurovision — 2017" este o dovadă a faptului că se doreşte lipsirea capitalei ucrainene de dreptul de a organiza acest concurs.

După cum a comunicat Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, dacă autoritățile de la Kiev nu vor lua în cel mai scurt timp o decizie în privinţa locului desfășurării concursului, a surselor de finanțare pentru infrastructură, dreptul de a găzdui evenimentul ar pute trece la o altă țară.

"Ucraina a fost câștigătoarea concursului în 2016, ceea ce înseamnă că ea a câștigat și dreptul de a-l găzdui în țara sa. Statutul de câștigător nu i-l poate lua nimeni. Totodată, în ceea ce privește termenele, decizia ar fi trebuit luată mult mai devreme. Noi urmărim cu atenție cum luptă trei orașe pentru dreptul de a găzdui concursul, dar nu știm când va fi anunțată decizia. Ultimul termen este începutul luniii octombrie", a comunicat serviciul de presă.

Здесь хит по-своему звучит: одесситы пригласили Евровидение к себе - Sputnik Moldova
Locuitorii din Odesa au invitat ”Eurovisionul” la ei

Conform înțelegerii cu Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, Australia, care a ocupat locul doi la concurs, devine de facto coorganizator al evenimentului, dar însuși concursul trebuie să aibă loc în regiunea europeană.

Potrivit regulilor, al doilea coorganizator al "Eurovision — 2017" ar putea devein Rusia, ca țară ce a ocupat locul trei în concurs.

Ucraina a găzduit deja "Eurovisionul" în anul 2005, obținând această posibilitate datorită victoriei interpretei Ruslana la concursul de la Istanbul,un an mai devreme. Atunci, la decizia comitetului organizatoric, concursul a avut loc la Kiev, dar pregătirea acestuia a durat și a fost însoțită de scandaluri. Uterior, organizatorii au fost acuzaţi de furt din mijloacele băneşti ale statului.

După ce interpreta Jamala a câștigat concursului "Eurovision — 2016" de la Stckholm, iar Ucrainei i-a revenit dreptul de a organiza concursul în 2017, comitetul organizatoric  împreună cu Compania Naţională de Televiziune a Ucrainei a decis să anunțe un concurs între orașele care pretind să organizeze "Eurovision — 2017".

Fluxul de știri
0