Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără schimbări: importurile în Moldova au depăşit de două ori exporturile

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova continuă să importe de două ori mai multe mărfuri decât exportă, iar deficitul balanței comerciale a constituit peste 1 miliard de dolari.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de către Biroul Național de Statistică, în primele şapte luni ale anului se atestă o diminuare a exporturilor cu 5,6 la sută, care au constituit 1,1 miliarde de dolari. Exporturile au scăzut atât către statele CSI cât și spre Uniunea Europeană.

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Moldova roagă Rusia să anuleze restricțiile comercial-economice

Exporturile de mărfuri destinate țârilor UE au însumat 681,4 milioane de dolari, cu 5,6 la sută mai puțin decât în perioada similară a anului precedent.

Ponderea exporturilor destinate ţărilor CSI a fost de 20,8 la sută, ceea ce constituie suma de 222,8 milioane de dolari, în scădere cu aproape 24 la sută comparativ cu prima jumătate a anului 2015.

Şi importurile de mărfuri în țara noastră au fost în scădere. Astfel, în luna iulie au fost importate mărfuri în sumă de 314,1 milioane de dolari, cu 3,3 la sută mai puțin față de luna precedentă și cu 7,9 la sută mai puţin în comparație cu luna iulie a anului 2015.

TIR, maşini de mare tonaj. Открытие паромной переправы Балтийск - Засниц (ФРГ) - Sputnik Moldova
ANSA avertizează exportatorii: condiţiile vor fi drastice

În perioada ianuarie-iulie 2016, importurile de mărfuri au înregistrat o scădere de 3,3 la sută şi au constituit 2,2 miliarde de dolari.

Moldova a importat din UE mărfuri în valoare de peste un miliard de dolari, cu 4,5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Valoarea mărfurilor importate din ţările CSI a constituit 548,5 de milioane de dolari.

Deficitul balanței comerciale în ianuarie-iulie 2016 a fost de 1,1 de miliarde de dolari, iar gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în ianuarie-iulie 2016 a fost de 49,1 la sută.

Fluxul de știri
0