Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova roagă Rusia să anuleze restricțiile comercial-economice

© Sputnik / Мирослав РотарьRussia Moldova Россия Молдова Фла Флаги
Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Abonare
O delegație constituită din reprezentanți ai Ministerului Economiei și ai altor departamente ale RM a întreprins o vizită în capitala FR, în cadrul pregătirilor pentru ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

CHIȘINĂU, 29 iul — Sputnik. Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) a RM s-a adresat către colegii din Rusia cu rugămintea de a fi reluate livrările de produse agricole în FR. Discuțiile respective au avut loc în timpul vizitei delegației moldovenești la Moscova, a relatat pentru jurnaliști șeful ANSA, Gheorghe Gaberi.

„În curând vom începe culesul soiurile de prune medii și târzii. Planificăm să recoltăm 60 mii de tone. Tradițional, cea mai mare parte a prunelor erau exportate în Rusia. De acea ne propunem drept scop ca, până să înceapă culesul, majoritatea producătorilor a căror marfă corespunde condițiilor pentru export să obțină dreptul de a-și transporta fructele în FR", a declarat demnitarul.

Официальный визит премьер-министра РФ Д. Медведева в Киргизию. День второй - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Încep să apară primele rezultate ale întrevederii Filip-Medvedev din iunie

Partea moldavă a transmis colegilor de la „Rosselhoznadzor" lista întreprinderilor care doresc să-și exporte producția în Rusia, precum și un pachet de documente care conține informația despre starea complexului agroindustrial din țară. Gaberi a comunicat că, pe parcursul ultimelor șase luni, Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor a efectuat evaluarea deplină a stării întreprinderilor agricole și a mărfurilor aflate în depozite. Potrivit șefului ANSA, acest lucru a fost întreprins pentru a-i convinge pe colegii ruși că în FR vor fi exportate produse fabricate în Moldova.

„Dacă nu vom reuși să soluționăm în viitorul apropiat problema reluării livrărilor, negocierile noastre vor deveni o investiție pentru următorul sezon agricol", a declarat Gaberi.

Totodată, acesta a subliniat că în timpul vizitei la Moscova delegația din RM a avut o întâlnire și cu reprezentanții „Rospotrebnadzor"-ului. Potrivit șefului ANSA,  partea moldavă este gata să propună conducerii acestei structuri lista fabricilor de vin și de conserve care de asemenea doresc să restabilească legăturile comerciale cu Federația Rusă.

Vizita la Moscova a delegației RM face parte din măsurile de pregătire înainte de ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse care va avea loc în septembrie anul curent.

Fluxul de știri
0