Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANSA avertizează exportatorii: condiţiile vor fi drastice

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaTIR, maşini de mare tonaj. Открытие паромной переправы Балтийск - Засниц (ФРГ)
TIR, maşini de mare tonaj. Открытие паромной переправы Балтийск - Засниц (ФРГ) - Sputnik Moldova
Abonare
Partea rusă ne-a avertizat: dacă vor fi depistate tentative de reexport, atunci exporturile spre Federaţia Rusă vor fi sistate. Declaraţia aparţine Directorului ANSA, Gheorghe Gaberi, şi a fost făcută, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

CHIŞINĂU, 22 aug – Sputnik. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenţionează că toţi cei care intenţionează să exporte, în special pe piaţa Federaţiei Ruse, trebuie să fie înregistraţi şi monitorizaţi de inspectorii Agenţiei.

Николай Чубук - Sputnik Moldova
Câteva zile pentru plata subvențiilor. Ce "datorii" mai are AIPA către fermieri

“Partea rusă ne-a avertizat: dacă vor fi depistate tentative de reexport, atunci exporturile spre Federaţia Rusă vor fi sistate. Precizăm că activăm şi în afara programului de lucru şi suntem la dispozitia exportatorilor. În fiecare raion avem câte doi inspectori abilitaţi să certifice produsele care urmează a fi exportate, pentru ca să nu staţioneze încărcăturile destinate exporturilor. Din acest motiv, toate documentele sanitare, fitosanitare și veterinare pentru exportul producției agricole sunt eliberate doar la depozitul agentului economic pentru a evita falsificarea de acte”, a declarat Gaberi.

Totodată, agenţii economici sunt atenţionaţi asupra condiţiilor impuse de Rosselhoznadzor pentru producătorii care au fost aprobaţi să exporte pe piaţa Federaţiei Ruse.

“Trebuie să dovedim că marfa este produsă în Republica Moldova. A doua condiţie ţine de siguranţa produselor, de respectarea normelor fitosanitare”, a mai delacrat Directorul ANSA.

Agenţia a decis organizarea unei întruniri cu exportatorii, care va avea loc joi, 25 decembrie, la Stăuceni, unde vor fi abordate problemele cu care se confruntă exportatorii.

“Situaţia din agricultură în acest an este mai bună. Deşi avem şi recolte bogate, unii agenţi economici îşi maninfestă totuşi nemulţumirea faţă de activitatea nostră. Anume din acest motiv am decis să ne întrunim pentru a găsi soluţii comune”, a declarat directorul ANSA.

În Republica Moldova există peste 1000 de agenţi econoimici care exportă produse agricole vegetale în aproximativ 75 de ţări. Potrivit datelor statistice, în acest an au fost exportate peste 108 mii de tone de produse agricole vegetale.

Fluxul de știri
0