Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfântul Ierarh Gavriil, întăritorul ortodoxiei din România, Ucraina și Moldova

© Photo : mitropolia.mdCanonizarea sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni
Canonizarea sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni - Sputnik Moldova
Abonare
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost canonizat în prezența a mii de creștini, care au venit din toate colțurile țării. La slujba de canonizare au fost invitați ierarhi din toate eparhiile în care a propovăduit sfântul.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. La Mănăstirea Căpriana, în ziua de sâmbătă, 3 septembrie, a fost săvârșită ultima slujbă de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. După care, un sobor de ierarhi și preoți au citit Tomosului de Canonizare al Sfântului ierarh Gavriil, informează mitropolia.md.

Верующие в церкви - Sputnik Moldova
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni este trecut în rândul sfinţilor

Pentru prima dată, preoții și credincioșii au intonat Troparul Sfântului, timp în care Întâistătătorul Bisericii din Moldova, împreună cu soborul de arhierei s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului.

După Sfânta Liturghie, toți slujitorii au participat la un Tedeum de mulțumire. Mitropolitul Vladimir a îndemnat creștinii să aducă laude lui Dumnezeu pentru binecuvântările Sale.

„Să aducem laudă și preamărire lui Dumnezeu, Cel minunat întru sfinți, pentru această sfântă împlinre în Biserica noastră – canonizarea Sfântului ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni”, a spus Mitropolitul.

Totodată, ÎPS Vladimir a povestit despre viața și activitatea misionară a Sfântului Mitropolit Gavriil, care a întărit Ortodoxia pe pământurile României, Ucrainei, Moldovei și Rusiei.

кафедральный собор Митрополит ВЛАДИМИР - Sputnik Moldova
Mitropolitul îndeamnă la unitate ortodocşii din Moldova, Rusia și România

”Pentru noi, astăzi este un prilej de mare bucurie. Ne vom ruga acestui mare iluminător al ortodoxiei, care pe parcursul întregii sale vieți pământești s-a rugat și a depus efort pentru întărirea ortodoxiei în România, în Ucraina și aici în Moldova, dar și departe de hotarele ei. El s-a născut și a învățat în România, apoi în Ucraina și Grecia. Apoi a slujit lui Dumnezeu și în România, și la Poltava, și la Kiev. Astfel, aflându-se la cârma Mitropoliei Poltavei, apoi și a Kievului, el a păstorit întreg sudul actualei Ucrainei”, a mai menționat Mitropolitul.

Om de cultură român, Mitropolit al Moldovei, scriitor ecleziastic, Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a născut în 1746 în oraşul Bistriţa din Transilvania într-o familie de nobili ruinaţi (răzeşi), refugiaţi în Moldova. A fost mitropolit al Poltavei, apoi al Kievui, iar în 1801 țarul Alexandru I l-a numit membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Data de pomenire a Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 30 martie/12 aprilie.

La data de 24 septembrie a acestui an, Biserica Ortodoxă din Moldova o va trece în rândul sfinților şi pe Fericita Agafia Maranciuc.

Fluxul de știri
0