Cristoiu: declaraţia ambasadorului SUA a stârnit o agitaţie vecină cu paranoia

© SputnikПротест унионистов у посольства США в Молдове
Протест унионистов у посольства США в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Ziaristul român notează că declaraţia ambasadorului american la Chişinău a stârnit în România o agitație vecină cu paranoia.

CHIŞINĂU, 1 sept — Sputnik. Ion Cristoiu se referă pe blogul său la reacţia disporporţionată a unor „politicieni, jurnaliști, bloggeri, felceri, moașe, vânzători de valută și istorici pârâți" de la Bucureşti la declaraţia făcută de ambasadorul SUA James Pettit în cadrul unui interviu prilejuit de ziua independenţei RM.

„Ambasadorului i se trimit scrisori deschise, comunicate, precizări, puneri la punct, texte clișeu de istorie națională. Paranoia a ajuns până acolo încât unele site-uri îl suspectează pe ambasadorul american la Chișinău de a fi nici mai mult nici mai puțin decât agent KGB. Argumentul? Știe rusește!", scrie acesta.

James Pettit - Sputnik Moldova
Ce a mai spus Pettit în afara faptului că Moldova nu-i România

În opinia ziaristului, mulţi dintre cei din România care au fost colţoşi, şi-au permis asta pentru că este vorba de ambasadorul american la Chişinău şi nu la Bucureşti:

„Dacă ar fi fost vorba de ambasadorul american la București, puțini dintre colțoși ar fi avut curaj să mîrîie la el. Nu de alta, dar ambasadorul american la București e stăpînul României, așa cum cel de Chișinău e stăpînul Republicii Moldova".

Ion Cristoiu atenţionează la contextul în care a fost făcută declaraţia, fiind vorba de alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. În opinia lui, un candidat pro-european cu viziuni unioniste nu are şanse să câştige alegerile în Republica Moldova.

„Una dintre cauzele care pot duce la eșecul unui candidat pro-european e identificarea acestuia cu un adept al Unirii. Să fim serioși! Excepție făcând o minoritate, alcătuită și din agenți de influență ai Serviciilor noastre secrete, nimeni de peste Prut nu vrea ca Republica Moldova să se unească cu România", scrie ziaristul. Iar declaraţiile ambasadorului James Pettit ar trbui analizate anume în acest context.

„Ce politician din Basarabia ar vrea să fie la noi cel mult prefect în timp ce acum poate râvni la postul de conducător de țară?", se întreabă acesta.

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Declarația ambasadorului SUA, un semnal transmis autorităților de la Chișinău

În aceste condiții, este de părere Cristoiu, pentru ca la Chișinău să fie o conducere proeuropeană, „e musai ca tema Unirii să treacă în planul secund al disputelor politice de la Chișinău".

„Disputele politice de la Chișinău sunt însă alimentate de campaniile din România gen Uite, acuș — acuș trecem Prutul!", subliniază acesta. Iar declarația ambasadorului american, în opinia sa, a urmărit să-i descurajeze pe politicienii români.

Aceste campanii „unioniste" ale politicienilor de la Bucureşti urmăresc interese foarte clare: „Din Unirea cu Republica Moldova se storc voturi. Dacă nu poți promite un podeț, deoarece asta înseamnă riscul ca alegătorii să te întrebe de ce nu l-ai făcut, de ce să nu promiți Unirea Republicii Moldova cu Patria Mamă? Fiind vorba de un moment care se va petrece, dacă se va petrece, după ce politicienii și alegătorii de azi vor fi oale și ulcele, e la îndemâna oricui să promită", conchide Cristoiu.

Ziaristul avertizează în încheiere că în politica mondială nu există sentimente, ci doar interese: „Nu oarecare, ci crunte, nemiloase".

Amintim că ambasadorul american a declarat că „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure". El a mai adăugat că „Moldova nu este România" şi că „Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări".

Fluxul de știri
0