Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarația ambasadorului SUA, un semnal transmis autorităților de la Chișinău

© Sputnik / Мирослав РотарьВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Declarația ambasadorului american, James Pettit, privind calea pe care trebuie să o urmeze țara noastră este adresată autorităților moldovene și mai puțin opiniei publice. De această părere este analistul politic Valeriu Ostalep.

CHIȘINĂU, 29 aug-Sputnik. Valeriu Ostalep spune că a fost tot timpul rezervat și circumspect atunci când un diplomat străin și-a permis să-şi dea cu părerea privind problemele identitare ale moldovenilor și să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova. Dar expertul precizează că această declarație, prin care ambasadorul american a afirmat că "Moldova nu e România", este un mesaj special adresat autorităților de la Chișinău, în special demnitarilor care promovează unirea Republicii Moldova cu România.

James Pettit - Sputnik Moldova
Ce a mai spus Pettit în afara faptului că Moldova nu-i România

"Această declarație a fost făcută intenționat. Acest mesaj este transmis tuturor celor care astăzi și-au asumat responsabilitatea pentru acest stat, președintelui țării, prim-ministrului, conducerii Parlamentului. Toți cei care fac parte din Guvern și își asumă guvernarea. Domnul ambasador nu s-a adresat opiniei publice, acolo putem să avem diferite păreri în chestiunile identitare. E și absolut normal să avem păreri diferite. Dar acest mesaj este adresat guvernării, care trebuie să aibă o singură opțiune", a afirmat Valeriu Ostalep.

Expertul a opinat că acest mesaj este adresat în primul rând demnitarilor care reprezintă Partidul Liberal.

"Încă o dată repet, autorităților de astăzi cochetează sistematic cu ideea unionismului. Parcă suntem funcționari de stat, dar totodată facem aluzii că ar putea avea loc unirea. De aceea, cred că ambasadorul american a făcut această declarație de Ziua Independenței ca autoritățile să se preocupe de afacerile Republicii Moldova și să nu încerce să schimbe accentele și să le pună pe niște idei care sunt utopice și care nu sunt susținute de popor", a spus Ostalep.

Expertul s-a arătat nedumerit că unii au cerut expulzarea ambasadorului american după ce acesta a pledat pentru independența și suveranitatea statului în care a fost acreditat.  

Fluxul de știri
0